Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänst på plats med full bemanning vid skogsbranden i Ängra: "Hoppas på fler under morgonen"

Artikel 2 av 14
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Under hela natten arbetar räddningstjänsten med branden i Ängra, utanför Färila. På kvällen tog man även hjälp av hemvärnet som assisterar med ett 20-tal personer.
– Vi är cirka 50 personer som arbetar under natten, och vi hoppas på mer förstärkning under morgonen, säger Kenneth Eriksson, insatsledare hos räddningstjänsten.

Annons

En kraftig skogsbrand i Ängra resulterade i att en VMA skickades ut till boenden i Ljusdals kommun. Branden omfattade under natten ett 4.5 kvadratkilometer stort område som brinner och branden har sakta rört sig mot ett bebyggt område.

– Boenden har inte behövt evakuera än. Vi gör allt vad vi kan för att förhindra att branden fortsätter att röra sig mot det bebyggda området, säger Kenneth Eriksson, insatsledare.

Kenneth Eriksson, insatsledare hos räddningstjänsten.

Läs också: Kraftig skogsbrand i Ängra utanför Färila – tar minst en vecka att släcka

Vid 01.00 hade branden varit igång i flera timmar. Men fortfarande är det endast skog som brinner.

– Boenden vet att de kommer ut om det behövs. Vi befinner ju oss på platsen hela tiden, säger Kenneth Eriksson gällande en camping som befinner sig nära branden.

Cirka 50 personer arbetar med branden under natten. Förutom bemanning från räddningstjänster i Hudiksvall, Gävle och Järvsö, har man även tagit hjälp från hemvärnet. Trots att mer förstärkning behövs, verkar det inte vara en möjlighet förrän under måndagsmorgonen.

– Vi fortsätter att ha full bemanning här under natten och jag hoppas på mer folk på morgonen, säger Kenneth Eriksson.

Vid 05.00 hade branden spridit sig österut, mot Färila, men ska inte ha ökat i omfattning.

– Vi har lagt ut slang så gott det går för att försöka möta branden. Det är inte så farligt just nu men det vet jag kan ändra sig fort. Vi får hoppas att morgonen blir lugn, säger Kenneth Eriksson.

Det är svårt för Kenneth att bedöma om branden är under kontroll. Men släckningsarbetet förväntas pågå i drygt en vecka.

Alla artiklar i
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Annons