Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuvlig pastorsvilla med lantlig stil blev deras drömboende

Dinglande kristallkronor, vackra blomsterarrangemang och linne i naturnära färger. Så bor Liliann Hellberg i den ljusgula gamla pastorsvillan i Söråker med makalös utsikt över viken.
Drömmen om den lantliga stilen blev verklighet när Liliann Hellberg och maken Stefan Hellberg renoverade huset för tio år sedan. Nu har de skapat sitt drömhem - en lantlig oas med romantiska inslag.

Annons

TV: Följ med in i Lilianns lantliga idyll.

Liliann och Stefan Hellberg bor i det gula huset på höjden. Ett vackerts hus omfamnat av romantiska och lantliga inslag. Utanför entrén står en mängd flätade stora korgar fyllda med hortensior i rosa nyanser och en trappavsats leder upp till entrén, en röd pardörr i klassisk stil.

Det första som välkomnar en efter den gulliga tamburen är det luftiga, ljusa köket i lantlig stil. Köket med sina ljusa, jordnära färger sätter prägel på resten av villan.

- Köket är min absoluta favoritplats i hela huset. Här kan jag laga mat och samtidigt socialisera ut mot matsalen, säger Liliann.

I köket är det lantligt och rustikt. En gammal vedspis står i hörnet och är där mest som pydnad. Köksön i mitten av rummet är en smart lösning som kombinerar matplats och förvaring. På de två breda hyllorna undertill, trängs ungsformar och vispskålar i söta pastellfärger, men dom verkar inte bli långvariga.

- Jag funderar på att byta ut allt det pastelliga mot blått. Jag har blivit lite trött på det ljusa söta.

Hela huset är omgjort sedan tio år tillbaka. Det var när paret träffades som huset fick den skepnad det har idag.

- Vi skapade detta tillsammans när vi flyttade ihop. Vi ville göra något nytt som var vår personliga stil och vi båda älskar detta. Det är både lantligt men med en romantisk touch.

Ovanför matsalsbordet i matsalen hänger en kristallkrona med dinglande glasprismor. Den har Liliann hittat på loppis.

- Jag gillar loppis och antikviteter. Lampor, krukor eller skålar är sånt som jag kikar efter.

När paret renoverade huset var det Liliann som gjorde det mesta med bygget. Målandet fick maken stå för.

- Stefan är ju målare så han fick måla allt medan jag snickrade ihop det mesta. Jag är händig och gillar att ta tag i saker och fixa själv, berättar Liliann.

Ett av projekten som Liliann gjorde var att skapa vackra snickarglädje till altanen.

- Vi byggde altanen som att det skulle se ut som att den alltid stått här. Jag ville verkligen ha dessa pinnarna högst upp och då sa Stefan att om jag ville ha dom så fick jag allt ta och göra dom själv, och så blev det, berättar Liliann och skrattar.

Nedanför altanen är ett långt trädäck byggt. Stora ytor ger plats åt både solning, grillning och bad.

- Det var Stefan som gärna ville ha en jacuzzi så nu står den här. Och jag är jätteglad att vi köpte den. Vi badar minst tre gånger i veckan.

Parets sovrum finns på ovanvåningen. Ett stort och ljust sovrum i ljusa fäger och med badrum en-suite. Mjuka mattor, fällar och lurviga kuddar ger rummet en ombonad och harmonisk känsla.

- Sänggaveln har vi själva gjort av en gammal garderobsdörr där vi har förvaring bakom, säger Liliann och går bort mot balkongdörrarna.

- Här är en av våra stoltheter, med fantastisk utsikt. Förr var här en gammal rucklig balkong som nästan brakade ihop, men nu har vi gjort om allt, säger Liliann.

Det är inte svårt att förstå när Liliann berättar att detta stället, tja, förutom köket då, tillhör favoritplatserna i hemmet. En stor loungegrupp med puffade kuddar vilar på ena sidan och på andra står en solsäng. Balkongen erbjuder första parkett till utsikten över havet.

I matsalen ryms ett stort vacker bord. Här inne dinerar Liliann och Stefan alla sina måltider.

- Här har vi ibland trevliga middagar och kan sitta ganska många. Det är härligt att köket är öppet och så nära.

Förr i tiden var huset fullt av barn och "extrabarn". Numera är det Liliann och Stefan som bor i huset och med utflugna barn blir det mer plats till filmmyset.

-Det här är ju en jättestor soffa, vi var så många förut. Men nu ligger vi i varsitt hörn och det är jätteskönt att ha gott om plats.

När huset förr i tiden huserade som pastorsbostad, var dagens badrum ett litet kök. Liliann har själv kaklat väggarna ihop med sin pappa, vilket kom att bli ett fint minne.

- Vi var tre stycken som jobbade med badrummet. Min pappa var med och det är det sista som pappa hjälpte till med innan han gick bort. Så det är ett fint sista minne, berättar Liliann.