Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lobbyister välkomnas trycka på om nya regioner

Temperaturen stiger i regionfrågan.
Lobbyister får gärna höra av sig och trycka på.
– Vi vill ha lobby, säger Barbro Holmberg som har regeringens uppdrag att slå ihop och minska antalet län och landsting.

Hon utvecklar resonemanget med att så många röster som möjligt bör höras innan foten sätts ned och län och landsting slås ihop till färre regioner i landet senast 2023.

– Vi vill ha in alla synpunkter om fördelar och nackdelar. Hur man vill ha det, helt enkelt. Från kommun- och landstingspolitiker, från myndigheter, från länsstyrelser förstås, de är väldigt viktiga i sammanhanget, och från näringslivet och fackliga organisationer, förklarar Barbro Holmberg.

Ingen risk för otillbörlig lobbying?

– Nej, jag ser ingen sådan risk.

Barbro Holmberg var fram till juli landshövding i Gävleborgs län och innan dess migrationsminister (S) och generaldirektör vid Migrationsverket. Ihop med Kent Johansson (C), tidigare EU-parlamentariker och regionråd i Västra Götaland, ska hon leda arbetet med ny indelning av Sverige.

Själv har hon rötterna i Lappland och Västerbotten. Men den geografin styr inte arbetet. Snarare ska hon och Kent Johansson komplettera varandra med erfarenheter statligt, regionalt och kommunalt.

Vi träffas på ett kafé nära Sergels torg i Stockholm. Det är så mitt i Sverige man kan komma och väldigt långt ifrån norrländsk vardag.

Å andra sidan spöregnar det. Symboliken får bli att fler län och landsting ska samlas under ett och samma paraply.

Jag spelar ut mitt kort från Mittmedialand med fyra olika län direkt.

Jämtland är republik, ingen bekänner sig som västernorrlänning, Gävlebor tittar hellre söderut och Dalarna ryms på en egen jordglob. Hur ska du få ihop allt detta?

– Kent och jag tänker inte sitta och rita kartor. Åtminstone inte än. Vi tänker jobba väldigt mycket med olika referensgrupper, med kommun- och landstingspolitiker, med den statliga sektorn och vi har en plan att träffa både arbetstagarorganisationer och näringsliv.

– Så frågan du ställer nu ska du nog ställa till politiker i de respektive länen. Hur ser man på indelningen? Det är de själva som måste driva frågan, blir svaret.

Referensgrupperna som bollplank och kontaktpersoner ska vara utsedda och klara i oktober.

Mycket är enligt Barbro Holmberg för tidigt att sia om. Sekretariatet är inte riktigt på plats. Var utredningen kan landa vill hon inte föregripa.

Hon har fram till augusti 2017 på sig och räknar inte med att besöka alla landets 290 kommuner.

– Jag tror inte vi hinner åka till alla kommuner. Men det är möjligt att vi innan uppdraget är slut hinner träffa representanter från alla kommuner. Det ska jag låta vara osagt.

Län och landsting ska fortfarande matcha inom samma gränser. Det är uppdraget. Helst även de statliga myndigheterna på regional nivå.

– Egentligen finns ju redan en massa regioner. Vi har sjukvårdsregioner. Vi har strukturfondsregioner. Men de statliga myndigheterna ser väldigt olika ut.

– Ursprungligen var tanken att de skulle följa länsindelningen. I dag är det bara länsstyrelsen som gör det. Alla andra har en annan typ av organisation, säger hon.

Länsgränserna i dag har nära 400 år på nacken sedan Axel Oxenstiernas tid. Ny indelning har diskuterats och utretts i 40-50 år utan resultat.

Varför ska du lyckas när alla andra misslyckats?

– Det är ingen jungfrulig mark vi beträder precis. Det har runnit rätt mycket vatten under broarna. Kanske tiden är mogen nu.

Vanliga medborgare bryr sig inte. Vad säger du till dem? Vad spelar regioner för roll?

– Vad som spelar roll är att kommunikationer fungerar, att man får en bra sjukvård, att servicen fungerar, att det inte finns alltför mycket administrativa hinder för människor att bo och leva, transportera sig och röra sig. Likaså för näringslivet som ofta verkar i flera olika län.

Men du märker av ett ointresse?

– Nej, jag tycker inte det om jag ska vara ärlig. Viss trötthet kanske från politikerna. Men nu tycker jag man ser ett ökat intresse, definitivt, framför allt från lokala och regionala medier.

I februari ska Barbro Holmberg rapportera läget till regeringen. Slutlig deadline är i augusti 2017. Om några landsting vill genomföra sammanslagning redan till 2019 måste det utredas snabbare.

Stalltips: Vart går Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland?

– Samma svar igen. Det är väldigt mycket upp till landstings- och kommunpolitikerna vart man vill gå.

Något län som splittras?

– Det kan bli så. Vi ska inte utgå från nuvarande länsgränser utan från funktionella arbetsmarknadsregioner. Men ställ frågan till Norrlands politiker i stället.

Och ytterst, om man inte enas underifrån, vad händer då?

– Jag lägger ett förslag i vilket fall.

Läs mer: Så olika tycker våra ledarskribenter