Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Locadis stormiga historia

2004 Sundsvallsbon Jim Tjernström var med och bildade Locadi AB i januari 2004 som ett företag som bland annat skulle arbeta med "webbaserade frakt- och logistiktjänster". Företaget erbjöd sig att transportera utlandsbeställd alkohol till personer i Sverige. Man fick tidigt problem med tullen, som beslagtog flera av transporterna vid gränsen och också slog till mot lagret i Sundsvall, eftersom man ansåg att import utan att köparen är med är olaglig. Locadi stämde staten och krävde att beslagen skulle hävas – vilket ledde till en utdragen rättstvist.

Beslagen ledde också till en hätsk debatt om huruvida EU-direktiv tillät Locadis verksamhet, eller inte.

2006 Under 2006 fick företaget allt större problem, eftersom leveranserna beslagtogs, och till slut gick företaget i konkurs.

2007 I juni 2007 slog EG-domstolen fast att privatimport av alkohol inte är olagligt, och de forna ägarna firade. De tolkade utslaget som att deras rörelse var laglig - och att deras import inte skulle stöta på några nya problem. Men Tullverket fortsatte att beslagta alkoholen, eftersom rätt skatter inte betalats av beställarna. Ett nytt företag bildades, Locadi Limited, men verksamheten började föra en tynande tillvaro.

2009 Så sent som 2009 skrev ST om Locadi-kunder som drabbats av alkoholskatt i efterhand på sina importerade varor.

2011 De båda kompanjonerna driver flera nya företag tillsammans, men också egna projekt.