Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala bönder slår ett slag för svenskt kött

På Nysäter lantbruk föder paret Bergström upp tjurar, som sedan blir kött.
Makarna tycker att det är viktigt att ha koll på köttets ursprung – och välja svenskt.
ST har besökt deras gård.

– Det är upp till var och en hur viktigt man tycker att det är med köttets ursprung, men de som väljer svenskt får en kontrollerad produkt. Och främjar svenskt lantbruk, säger Daniel Bergström.

Han och hustrun Elin Bergström bedriver köttproduktion på Nysäter lantbruk, 1,5 mil nordväst om Kovland. Där bor de tillsammans med sina fyra barn och tre katter. På gården har de just nu upp emot 250 tjurar i olika åldrar.

Slaktar unga tjurar

– Vårt mål är att skapa bra mat. Vi vill få tjurarna att må bra och ge konsumenterna en bra slutprodukt, säger Daniel Bergström.

Paret Bergström köper tjurarna från lokala mjölkbönder när de ungefär en månad gamla. Tjurarna bor, äter och leker på gården i ett och ett halvt år – innan de släpps för slakt när de är runt 19 månader.

– Vi försöker få tjurarna att må så bra som möjligt när de är här. Mår de bra så växer de snabbare, säger Elin Bergström.

Därmed kan djuren slaktas tidigare, vilket minskar påverkan på miljön, berättar Elin och Daniel Bergström. För att få djuren att må bra ger de tjurarna mycket uppmärksamhet när de är små. De låter dem vistas i stora utrymmen och föder upp dem i mindre grupper om 15.

– På så sätt växer de upp i en stressfri miljö, säger Elin Bergström.

Ett levande lantbruk

Makarna är överrens om att svenskt kött i regel är bra kött. I en tid då bönderna i Sverige blir färre och slakterier läggs ner tycker de att det är viktigt att kunna hålla det svenska lantbruket levande.

– I Sverige har vi bra djurskyddslagar och de ska följas. Det finns starka kontroller och i Sverige påverkar köttproduktionen miljön relativt lite, säger Daniel Bergström.

Han jämför med om kött ska importeras från utlandet. Då går det inte kontrollera djurskyddslagar, transporterna kan vara långa och djuren kan bli tre-fyra år innan de slaktas. Det tär på miljön.

Aktivt val i köttdisken

Elin Bergström säger att det främjar hela samhället om konsumenten väljer svenskt kött.

– Kan vi hålla liv i det svenska lantbruket bevarar vi också jobben.

Makarna Bergström säger att som enskild konsument kan man se till att vara medveten och göra ett aktivt val vid köttdisken. Välja svenskt – och gärna norrländskt.

Elin och Daniel Bergström tycker att det är synd att svenskarna kommer längre bort från köttproduktionen. Bara några generationer tillbaka bodde många på bondgårdar. Därför tar de också emot besök på gården.