Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala författare får ta plats på ny bokmässa

Författarna vill träffa sin publik. Läsarna vill träffa författarna. Bokhandlare måste hitta på någonting för att överleva.

– Jag har insett att det är många lokala författare som har svårt att komma ut. Då är det kul att göra någonting spektakulärt, säger bokhandlare Lennart Bergström, Bokia, som skapade en höstbokmässa.

Dessutom var det i går kväll Bokens afton med författarna Bob Hansson och Martin Svensson tog upp mansrollen.

18 författare är på plats i bokhandeln i Vängåvan under tre dagar. De flesta är lokalt förankrade i Medelpad, men också några dragplåster så som Täppas Fogelberg, den nye spänningsförfattaren Christoffer Carlsson, Mindfulness-Maria Björk och - Kicki Danielsson.

I går startade mässan vid lunchtid med Stefan Grundström som satt vid ett bord och pratade om arbetet med Medelpads flora.

– Det är ett mycket fint verk och intressant att få höra mer om, säger Yvonne Ellfolk som var en av åhörarna.

Hon fick bland annat veta att den första Medelpads Flora gavs ut 1909 och att Rolf Lidberg fick idén att göra en ny 1955 när han fick syn på den i Sunessons bokhandel, i samma lokal som bokmässan hålls i dag. Lidbergs djupdykning i blommornas värld fick mer struktur på 1970-talet när den andre huvudförfattaren Håkan Lindström engagerade sig. I fjol kunde boken äntligen ges ut.

Vid ett annat bord satt författaren och tågmästaren Åke Johansson och berättade bland annat om sin egen bok Trainspottern - med olika berättelser om mänskliga möten och upplevelser från järnvägen. Han berättade några episoder och avslöjade att han skriver på två nya böcker.

Cheryl Lindblad, kakbaksälskaren, kunde visa upp sin nya bok som släppte i måndags på Ica bokförlag: Mjuka kakor. Det blev prat om hennes barndom i USA där man i hennes hem nästan varje dag bakade en kaka. På så sätt blev bakningen hennes liv. Hon skriver böcker, är agent för ett amerikanskt bakformsmärke och så jobbar hon med ekologiska bakmixer av stenmalet dinkelmjöl. Hon betonade att en enkel kaka kan bli himla god med bra råvaror.

Sanna Juhlin, Söråker, debuterade med spänningsromanen Memento Mori i fjol. Hon skriver också barnböcker. I mars kommer Elaka Fröken Fårskalle som Millis Sarri har illustrerat. I juni fick hon ett arbetsstipendium av Sveriges författarförbund.

– Det känns som om jag håller på att skaffa mig en identitet som författare. Jag är ganska blyg av mig, men det känns jättekul att vara med här, säger Sanna Juhlin.

Det var inte så mycket folk första dagen på bokmässan, men det finns chansen att träffa författare både i dag och i morgon lördag.

– Det blir ett intressant experiment. När jag var på litteraturfestivalen i Umeå så tänkte jag: "Varför inte i Sundsvall?". Vi har Kulturmagasinet och möjligheten att skapa något. Jag hoppas att mässan sår ett frö, säger Lennart Bergström.

Han sticker inte under stolen med att det finns en affärsidé i bakgrunden.

– Det går inte att bedriva en bokhandel på konventionellt sätt i dag, med tanke på näthandeln. Man måste sticka ut. Vår satsning på Bokens afton, med olika författare på besök, visar att kunderna vill ha ett utbyte. De vill prata med författarna och med varandra om böcker. Det går inte bara att sälja böcker, säger Lennart Bergström.

I mars var de över till London och träffade kollegor. Där hade en del bokhandlare författarläsningar varje kväll. Bokia vid Vängåvan har fem författarkvällar i oktober och fem i november, bland annat med Arja Saljonmaa, Börje Samling, Mari Jungstedt och Björn Ranelid.

I går kväll tog Bob Hansson och Martin Svensson plats på Bokens afton. De är två ur den trio författare som skev Dingo Dingo, om män som träffas i smyg och kramas. En satirisk historia om några män som reser sig, tar kontroll över sina liv och våga känna efter vad det är de egentligen längtar efter - en kravlös kram. Inte helt okontroversiellt.

– Visst har vi män dragit fördel av vårt kön under årtusenden. Och så har vi mage att klaga. Men det är många som inte vill leva upp till dagens mansnorm, utan bara vill ha närhet - inte prestera, säger Bob Hansson.

Han är lysande scenpersonlighet. Med sin rappa mun fick han de över hundra i lokalen att både skratta och flämta. Martin Svensson, den tidigare popidolen, var inte lika snabb men genom att berätta om sitt musikliv fick han fram de tvivel som gjorde att han lämnade musikcirkusen. Det var bland annat för att han inte kände att han kunde leva upp till kraven - hur han skulle vara. Att han dessutom hade blivit slagen av en extjej gjorde inte självförtroendet bättre.

Bob Hansson provocerade genom att säga att kvinnor vill ha mjuka män, rent intellektuella förväntningar, men att de ändå drar i väg med de tuffa killarna. De är inte bättre när kvinnor lever efter de manliga normerna med förtryckarmentalitet. Det handlar inte om könsroller, menade han.

Publiken var inte helt tyst. Det kom frågor, bland annat om att det kanske handlar om hur man visar och pratar om sina känslor som man. Man kanske kan vara självsäker i sin sårbarhet, var ett förslag.