Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala konstnärer ställer ut på torget

Östrand, Vivstavarv, badhuset och tillbaka.
Namnet på utställningen kommer från dåtidens raggarsväng i Timrå.
– Det är viktigt för oss att tala om att vi har en relation till Timrå, säger en av konstnärerna Nina Svensson.

I lördags invigdes konstutställningen #östrandvivstavarvbadhuset som visas på torget i Timrå. Helena Persson som är museichef på Norrköpings konstmuseum knöt symboliskt upp banden till de tillfälliga barackerna.

– Det känns kul att se hur hembygden har förvandlats. Timrå är en plats där man aldrig säger nej, sa Helena Persson som tidigare jobbade på Sundsvalls museum.

Fyra konstnärer, alla med lokal anknytning, ställer ut. Nina Svensson med en installation om skog och framtid.

Stina Högkvist har valt att skildra Timrå genom sin pappa Jan-Erik. Johanna Uddén har tagit fasta på sin pappas uppfinning och Stig Sjölund har valt att visa på Timrås framtid.

Det första besökaren ser är en gigantisk hög med dambindor paketerade som sedelbuntar.

– Installationen är symbolisk. Jag tänkte på att Timrå blöder, på pengar och på SCA. Dessutom var det min pappa Per Uddén som uppfann den tejpade dambindan, säger konstvetaren Johanna Uddén som är uppväxt i Vivsta men numera bor i Uppsala.

En av de första besökarna var 92-åriga timråbon Evert Andersson. Han gick rakt fram till installationen med dambindor för att handgripligen undersöka och blir med glada skratt tillrättavisad av konstnären Johanna Uddén att inte röra konstverket.

– Det är ett fint initiativ. Fantastiskt kul att det händer något men det här var nog lite för modernt för mig, lite för svårt, säger Evert Andersson.

Besökare kunde efter vernissaget provåka raggarrundan med Hillbillys. Under de tre veckor som utställningen visas kommer det att vara kringarrangemang på InBetween. De kommer att arrangera workshops och man kan beställa raggarmenyer under hela utställningsperioden.

– Utställningen ska vara på en demokratisk plats. Den ska vara lättillgänglig, säger Nina Svensson som är initiativtagare till utställningen genom projektet "Konstnär i kommun".