Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala lantbrukare prisas för miljöarbete

Elin och Daniel Bergström har belönats med Årets miljöpris för sin köttproduktion på Nysäter lantbruk.
– Det känns jätteroligt att en konventionell gård får ett sådant här pris, säger Elin Bergström.

Nysäter lantbruk, som ligger tre mil väster om Sundsvall, drivs av Daniel och Elin Bergström. Företaget köper in tjurkalvar från mjölkbönder i länet och föder upp dem för köttproduktion. Uppfödningen sker med eget grovfoder och spannmål, anpassade byggnader och höga krav på djurhälsa. Tjurarna föds upp relativt intensivt och är klara för slakt vid 18-månaders ålder. Att gården fick Årets miljöpris i fredags är något som överraskade Elin Bergström.

– Vi är ju en konventionell gård och har inte kravet på oss att arbeta ekologiskt. Men det känns mycket bra att två så pass stora organisationer som LRF och Länsförsäkringar ger oss det här priset, säger hon.

Verksamheten startades upp i liten skala 1998 vid sidan av andra arbeten. Gården tillhörde ursprungligen Daniel Bergströms mormor och morfar som hade djur där fram till 1995. De första djuren på gården var åtta kalvar som hölls på lösdrift i den ombyggda höladan. Verksamheten växte sedan successivt och det finns nu cirka 340 djur på gården. Att tjurarna slaktas vid 18 månaders ålder gör att miljöpåverkan per kilo kött är att betrakta som betydligt mindre än vid längre uppfödning. Att arbeta miljöinriktat ser Elin Bergström som något helt naturligt.

– Det handlar om långsiktighet. Man kan inte hålla på och utarma miljön hur som helst, säger hon.

Förutom äran att få utmärkelsen Årets miljöpris fick även Elin och Daniel Bergström ett stipendium på 5000 kronor. Hur dessa pengar ska spenderas är inte bestämt än enligt Elin Bergström och något större firande av priset har det inte varit tal om.