Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala ledare från hela världen tydliga i klimatfrågan

Parallellt med klimatkonferensen COP21 pågick möten mellan 1 000 borgmästare och lokala representanter för kommuner och regioner från fem kontinenter runt om i hela världen. Gemensamma ställningstaganden och uttalanden antogs som översändes till förhandlarna, där det gemensamma budskapet var att involvera den lokala nivån i klimatarbetet. Globala klimatöverenskommelser görs tillsammans med att nationella åtaganden antas. Men de som ska genomföra besluten och åtgärderna i praktiken är den lokala och regionala nivån. Det är människor som i sin vardag upplever klimatpåverkan, därför krävs lokala åtgärder. Det är därför oerhört viktigt att den lokala och regionala nivån är med och kan påverka också de globala klimatöverenskommelserna.

Signalerna från de lokala politikerna är tydliga. Det krävs klimatåtgärder där beslut fattas på den lokala nivån. Till exempel utvecklad kollektivtrafik (särskilt i befolkningstäta områden) som drivs med biobränslen, fossilfria fjärrvärme- och energisystem samt fungerande sopsortering och avfallssystem. Klimatfrågan är gränslös men åtgärder måste ske lokalt. Som besökare både till miljökonferensen COP21, deltagare på UCLG (det globala nätverket för kommuner och regioner) och CEMR (den europeiska sammanslutningen för kommuner och landsting) vet vi att det finns starka lokala krafter för konkreta klimatåtgärder runt om i världen.

Vi deltog också på ett seminarium om kvinnors ledarskap. Syftet med seminariet var att diskutera den roll som jämställdhet på den lokala nivån spelar för att nå en hållbar utveckling. Seminariet var en fantastisk upplevelse med många starka kvinnor från hela världen. Afrika har kommit långt med många kvinnor som är borgmästare samtidigt som länder som Indonesien har en lång resa kvar. Samtidigt vet vi att kvinnor är de som hårdast drabbas av klimatförändringarna, inte minst genom att kvinnor på många platser i världen är de som är ansvariga för matproduktionen. Det behövs förebilder som Paris borgmästare Anne Hidalgo som har lyckats att tydligt lyfta de lokala och regionala klimatfrågorna, inte minst ur kvinnors perspektiv, till världens ledare och också CEMR:s ordförande Anne-Marie Jorritsma från Nederländerna.

Att vara med i dessa sammanhang ger oss kraft, stolthet och framtidstro samt inte minst många bra idéer också från andra delar av världen. Kommuner, landsting och regioner och de lokala ledarna tillsammans med invånarna kan åstadkomma stora resultat. Resan mot en klimatsmartare värld har bara börjat.

Carola Gunnarsson (C) Sala

Elisabeth Unell (M) Västerås

Ingeborg Wiksten (L) Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel