Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala protester mot vindkraft

De flesta hyllar vindkraften som energikälla.

Men de lokala protesterna är omfattande inför etableringen i Sundsvalls kommun.

Det visar de synpunkter som kommunen samlat in.

Sundsvalls kommun har pekat ut fem områden som aktuella för vindkraftsutbyggnad. Dessa ligger i huvudsak i inre delarna av kommunen runt Stöde och Liden.

Men det finns en oro bland markägare, närboenden och jägare vad gäller utbyggnaden.

Det framgår inte minst av den mängd synpunkter som kommit in till Sundsvalls kommun.

Främsta oron handlar om att människor tappar en del av den mark som idag används för rekreation, eller som någon uttrycker det:

"Befolkningen i byarna kommer att få sin livskvalitet påverkad i negativ riktning om vindkraftsutbyggnad sker".

Ett annat problem som tas upp är rädslan för att vindsnurrornas rotorblad ska isas ner och att stora isklumpar slungas ut med de risker som det innebär.

Sundsvalls naturskyddsförening anser att det är viktigt med en utbyggnad av nya energislag, men det får inte ske på bekostnad av värdefull natur och hotade arter. De pekar bland annat på att vindkraftsparken i Kråktorpet ligger nära ett naturreservat.

Medelpads ornitologiska förening pekar ut två av de fem områdena som olämpliga med hänsyn till en stadig förekomst av kungsörn.

Politikerna i kommunen ska nu behandla de inkomna synpunkterna.