Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalhistorien är just nu brinnande intressant

Intresset för lokalhistoria i Sundsvall är i stigande, och mycket går tillbaka på storbranden 1888.
Därför gav Svenåke Boström åter ut sin bok "Den tändande gnistan" - något breddad.

Det var till 100-årsjubiléet 1988 som Svenåke Boströms bok först kom ut. Flera års efterforskningar lade grund till en dokumentation av dramatiken.

Men då gavs boken bara ut av Sundsvalls Tidning i en begränsad upplaga som snart tog slut. När Svenåke Boström genom åren hållit föredrag och stadsvandringar kring Sundsvallsbranden frågade många efter en bok som de kunde ta med sig hem.

På senare tid har den blivit alltmer aktuell. Dels på grund av sommarens skogsbräder i Västmanland, dels av Umeå kulturhuvudstadsår - megabranddagen den 25 juni 1888 brann det nämligen också i Umeå där 2500 av de 3500 invånarna blev hemlösa; i Lilla Edet, Sandö, Hornslandet i Hudiksvall, Holmsund plus skogsbränder. I bokens nya upplaga finns ett kapitel om dem.

Men inte minst är det den lavin av lokalhistoriskt intresse som väller fram i Sundsvall som ligger till grund för nyutgåvan. Stenstadsdagarna, Teater Sojas teatersatsningar, Nils-Johans Tjärnlunds Stenstadsguide, stadsvandringar - Stenstan är intressant som aldrig förr.

– Och intresset spänner över alla åldrar, inte bara de äldre, säger Svenåke Boström.

Den nya boken har fått en mer tidningsmässig layout och några fler ögonvittnesskildringar finns med, och den säljs via museet, turistbyrån och bokhandlarna. Målet nu är att översätta den till engelska. För Sundsvallsbranden är och förblir Sveriges största brand genom tiderna.

– Det finns naturligtvis ett intresse för en så stor händelse även utanför Sundsvall och Sverige, säger Svenåke Boström.