Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Wissman klar för EM: "Det gäller att ta chansen"

En chans återstod. En chans som Johan Wissman tog – med marginal. Under söndagens lopp i Schweiz kvalade sig Sundsvallsbon till EM, med nästan två tiondelar till godo.

Annons

Johan Wissman sprang 200 meter på 20.76. Kvalgränsen till EM låg på 20.95.

Under söndagens lopp i Schweiz kvalade sig Johan Wissman till EM. Gränsen låg på 20.95 och Wissman sprang på 20.76.

– Det känns så klart jättebra, speciellt att det har lossnat lite. Det är väl det jag gått och väntat på, säger en nöjd Johan Wissman.

Förhållandena inför start kändes bra och formen lika så. Nu ligger fokus på att ladda upp inför EM.

– Jag har tävlat rätt mycket senaste tiden, så jag var lite orolig att jag skulle blivit sliten. Men det var väldigt bra förhållanden och då gäller det att ta chansen. Nu blir det att ta det lugnt inför EM, ladda batterierna och träna lite.

Läs också: Världsstjärnan om uppoffringen inför OS – och varför han flyttade till Sundsvall

Att söndagens lopp innebar en sista chans att ta sig till EM var inget som påverkade Sundsvallssprintern avsevärt.

– Tidigare år har jag stressat så mycket över sånt där. Ibland har man klarat det och ibland inte, så i dag var jag faktiskt rätt lugn. Jag var ganska tillfreds inför loppet – får jag bra förhållanden springer jag snabbt.

Vindförhållanden är alltid en viktig del inför ett lopp.

– Att ha vind i ryggen gör jättemycket. Det blir en väldig skillnad med lite medvind i förhållande till motvind. I sprint är det små marginaler och på 200 meter är några tiondelar mycket värt.

Efter söndagens lopp gör Johan Wissman tidigare EM-klara Tom Kling Baptiste sällskap.

Nu är två Sundsvallssprinters kvalificerade till EM – Johan Wissman och Tom Kling Baptiste. Att vara två sprinters som båda tränas av Håkan Andersson har stor betydelse.

– Det är extra roligt att vi är två om det här. Vi tränar ju ihop och sporrar varandra, säger Wissman.

Läs mer: Tom Kling Baptiste fixade dubbla EM-biljetter

Wissman poängterar att tränaren Håkan Andersson haft stor betydelse i framgången. Att det var just han som blev tränare är ingen slump.

– Håkans hjälp har betytt jättemycket för mig. Han är en underbar människa och en väldigt duktig tränare. Jag har fått tillbaka glädjen i träningen. Den typen av träning som Håkan gör är ganska annorlunda mot det jag gjort innan. Jag litar till 100 procent på Håkan och det gör jag inte med vem som helst kan jag säga, säger han.

Med lite mer än en vecka kvar till friidrotts-EM i Amsterdam, kvarstår några träningspass för Wissman och Kling Baptiste.

– Det är ju inte så lång tid kvar nu. Det är inte mycket man kan pressa fram nu, det jobbet är redan gjort. Nu handlar det bara om att förvalta det man har. Vi hinner inte göra jättemycket, utan nu handlar det om att vila och få till några bra pass innan.

Mer läsning

Annons