Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranlöparen ska springa sitt 30:e Stockholm marathon: "När jag ligger i kistan ska jag ha sprungit flest"

Det är inte många som har genomfört 29 Stockholm marathon men Daniel Knabäck är en av dem. På lördag springer han sitt 30:e, och det lär inte bli det sista. – Så länge jag är hel kan jag tänka mig att fortsätta 30 år till i alla fall, säger han.

Annons

Daniel Knabäck var överviktig som barn och lärarna bad hans föräldrar att hålla ner på maten. Sen fick han en cykel och började cykla jämt.

– Det var inte på grund av någon slags press som jag cyklade utan för att det var kul, säger Daniel Knabäck, 46 år.

Läs också: Över fyra mils löpning – så klarar du dig genom Stockholm marathon: läs expertens tips

Löpningen kom in i bilden när han var 14 år gammal då han började med friidrott och sitt första Stockholm marathon sprang han som 16-åring (1987). Sen dess har det fortsatt.

– Jag var inte speciellt snabb, så det blev mest långdistans, säger han.

Det krävs en del träning för en maratonlöpare, men som förälder finns inte alltid den tiden.

– Jag tränar inte så mycket mer än tre till fyra mil i veckan, det blir ungefär tre pass i veckan och sedan tränar jag Stödes ungdomar i längdskidor. Ibland kan det bli flera mil, jag får pussla lite. Men man bör ligga på 10-20 mil i veckan, säger Daniel Knabäck.

Trots att ett maratonlopp inte är en dans på rosor ska Knabäck springa sitt 30:e Stockholm marathon mer det verkar inte vara några problem för honom.

– Det tar hårt både fysiskt och psykiskt, allt är lätt fram till 30 kilometer då börjar energin ta slut och benen orkar inte riktigt. Men det avgörs de sista 12 kilometrarna. Det är en skön stämning när man springer maraton, mycket folk och man får se hela staden.

Läs även: Sundsvalls okända superlöpare – Annika sprang 23 mil på 24 timmar

Som bäst har Daniel Knabäck sprungit på 3:02 (1992), i år siktar han inte så högt. Men det blir utan tvekan inte hans sista.

– Målet i år är att försöka springa på 3:20 och inte bli slagen av lillebrorsan eller grannkärringen. När jag ligger i graven då ska jag ha genomfört flest Stockholm marathon, det är det som triggar mig, säger han.

Vad har du för tips till andra som vill sätta igång med maratonlöpning?

– Man bör röra på sig mycket och vara aktiv. Det gäller att lägga in småsaker i vardagen, som att ta trapporna istället för hissen. Det är bättre att man börjar springa kortare sträckor och sedan ökar, säger Daniel Knabäck.

Läs också: Nya monstertävlingen i Södra bergets backe – åker upp och ner utan lift: "Kommer nog bli tufft"

Om Daniel Knabäck

Ålder: 46 år (Född 1970).

Från: Västerås.

Bor: Stöde.

Arbete: Grafiker.

Främsta meriter: Under timmen på 15 km i Lidingöloppet. 3:02 på Stockholm marathon och snart 30 genomförda Stockholm marathonlopp.

Skomärke: Adidas

Fritidsintresse: Förutom löpning, åka längdskidor och slalom. Frilufsliv och familjen.

Bästa minne från Stockholm marathon: "Det är egentligen alla maraton lopp, men då jag sprang på 3:02 (1992)"

Sämsta minne från Stockholm marathon: När jag sprang 2012 och vädret var verkligen fruktansvärt. Det blåste, spöregnade och det blev fruktansvärt kallt".

Mer läsning