Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lös problem – förvärra dem inte

Sänk lönerna, säger de borgerliga på uppmaning av Svenskt Näringsliv, vare sig det är flyktingkris eller inte. Om en ung människa på restaruang har 15-16000 i månaden, är då sänkta löner lösningen? En personlig assisten kan ha 17000 i månaden. Hur mycket ska lönerna sänkas? frågade P1-morgons utfrågare på fredagen Centerns Michael Arthursson.

Inget svar. Fast en bättre fråga vore: Varför ska lönerna sänkas? Svaret skulle då ha blivit: Fler nyanlända ska få jobb. Men samtidigt får alla med motsvarande jobb i Sverige sänkt lön. Ska den med lägst lön stå för betalningen när EU drabbats av en flyktingkris och Sverige fått mottaga vad som nalkas gränsen för vad vi förmår? Gissa om nyfascistiska SD skulle få fler anhängare om sänkta löner blir resultatet av vår generositet med den som flyr krig och förtryck?

Centern är däremot föredömligt tydligt med att man inte är beredda att fälla regeringen utan ett nyval. De ser vad alltför många Moderater inte vill se. Anständiga partier kan inte göra sig beroende av SD.

Migrationsverkets prognos för hur många flyktingar som kommer till Sverige hamnar på mellan 70000 och 140000 för 2016. Båda siffrorna är för höga. Med tanke på att siffran över ankommande just nu ligger på 35000 finns gott hopp om att de åtgärder regeringen redan vidtagit kommer att räcka. Den lagstiftning man kommit överens om i blocköverskridande enighet är också på väg att införas. Därför är det så olyckligt att Moderaterna i partipolitiskt nit går vidare med ännu "hårdare tag".

Det finns en risk för att Sverige måste "stänga gränsen" om inget annat hjälper. Asylrätten kränks inte i den mån flyktingarna befinner sig i länder där de inte hotas. Men det är verkligen sista steget. Lösningen finns på EU-nivå. Misslyckas man där, vilket alls inte är osannolikt, blir läget svårt. Det gäller inte minst för sossarna att nu ha is i magen, även om alternativet att inget göra om läget förvärras inte heller finns.

Det är mer än olyckligt när medier som Margit Silberstein på SVT:s Aktuellt i torsdags i ivern att spekulera om regeringskris rent ut påstår att det regeringen nu gör är att genomföra SD:s politik. Det är som om själva verkligheten inte spelar någon roll i mediernas värld. En eller en miljon flyktingar per år gör stor skillnad för vad ett litet land klarar.

Till sist: Wikileaks grundare Julian Assange har fått rätt i ett FN-organ. Den rättsliga hanteringen av hans fall är en skandal som berättigar honom till skadestånd. Fast den brittiska regeringen säger ifrån. Och den svenska säger i skrivande stund att de inte kan lägga sig i. Det är rättsväsendets sak att lösa det faktum att affären nu pågått i över fem år. Jag säger också att agerandet är en skandal. Assanges rädsla för att bli utvisad till USA är knappast obefogad. Inte minst hans avslöjanden av amerikanska övergrepp i Irak har haft ett stort värde. Även om hans rädsla är obefogad måste rättsväsendet åtminstone se till att förhöret på Ecuadors ambassad äntligen kan genomföras. Det juridiska är sent omsider avklarat. Det är dags för den svenska åklagaren att agera. Lös problem i stället för att förvärra dem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel