Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lös problemet eller avgå

Annons

Replik"Beroendet av stafettpersonal hämmar vårt uppdrag", ST.nu 13 december.

På debattsidan tar de fyra nordligaste s-märkta ordförandena upp frågan angående kostnadsutvecklingen inom landstingen till följd av behovet av stafettpersonal. Men var i artikeln kan man se konkreta förslag på en lösning av ett aktuellt problem, brist på idéer framgår tydligt.

Till att börja med kan man ställa sig frågan varför så många väljer att jobba som exempelvis stafettläkare? Kan svaret vara så enkelt att där erbjuds man bättre arbetsvillkor samt en betydligt högre lön. Jag kan inte se att det är omoraliskt på något sätt att söka sig till en arbetsgivare som bättre tillvaratar ens önskemål, och vem vill dessutom tacka nej till en löneförhöjning? Jag är snarare lite förvånad över att inte högutbildad personal i ännu större omfattning lämnar landstinget som arbetsgivare. Problemet är varken nytt eller obekant, men något förslag på lösning från ansvariga politiker är svårt att hitta.

Till vårt land har uppskattningsvis den senaste tiden inflyttat cirka 300 läkare från främst Syrien. De vill inget annat än att så snart som möjligt få ett jobb motsvarande den utbildning de har. Men så enkelt blir det naturligtvis inte, vi har ju den svenska byråkratin att ta hänsyn till. Man har sagt att för att få en svensk läkarlegitimation behöver de en vidare utbildning på 5–6 år. Så lite är den utbildning man har med sig från sitt hemland värd, och dessutom har många av dem lång yrkeserfarenhet med sig. Yrkeskompetens är också en färskvara, att gå arbetslös eller köra taxi kan inte vara utvecklande för en utbildad läkare. Jag kan inte förstå, knappast någon annan heller, när vi har ett skriande behov av läkare varför inte ge dessa nyanlända anställningar omgående. De kan väl jobba deltid, i nära samverkan med svenska läkare, den övriga tiden läser de svenska. Landstinget gör emellanåt resor till främst Polen för att värva läkare till Sverige. Ta hand om de som nu kommit hit och man ska kanske inte tro att de kommer att stanna i vårt land om de inte får ett arbete som motsvarar deras utbildning.

I den debattartikel som jag hänvisar till har man konstaterat att något är fel inom svensk sjukvård och det är nog ingen som motsätter sig den uppfattningen. Då är det så att ni förtroendevalda politiker har som uppgift att åstadkomma förändringar till det bättre, klarar ni inte detta så lämna era platser till förfogande. Till sist signalerar man för en utredning, ett klassigt sätt att skjuta problemet framför sig då man saknar egna förslag. I vanlig ordning blir det säkert ett uppdrag för någon konsult, till svindlande belopp, som får uppdraget.

Besviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel