Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösningen klar – så ska rostattacken på Sundsvallsbron stoppas

Elektrisk spänning ska sätta stopp för rostangreppet mot Sundvallsbron.
Det har Trafikverket nu beslutat.
– Vi är så säkra man kan vara på att det är rätt metod, säger Magnus Borgström, projektledare.

Läs mer: Rostattacken stoppad

Beskedet om rostattacken mot Sundsvallsbrons brostöd kom i mars. Då blev det känt att järnbakterien gallionella slagit till och gjorde att sponten rostade snabbare än beräknat.

Sedan dess har Trafikverket utrett en rad metoder för att stoppa rostangreppet. Det har handlat om att inkapsla brostöden med en stål- eller plasthuv, gjuta in sponten, rostskyddsmåla eller att koppla elektrisk spänning till brostöden, så kallat katodiskt skydd.

Fler av metoderna har testats – och utvärderats. Redan innan jul berättade Magnus Lundberg, projektledaren för E4 Sundsvall, att ett besked var nära. Nu är beslutet fattat.

Läs mer: Metoderna som ska rädda Sundsvallsbron

– Vi har bestämt oss för att satsa på katodiskt skydd. De tester som gjorts har visat att den effektivt stoppar bakteriens framfart, säger Magnus Borgström.

Hur säkra är ni på att den kommer att fortsätta att göra detta?

– Vi är så säkra man kan vara.

Vad blir prislappen?

– Det finns en budget på totalt 20 miljoner, men jag tror det blir billigare.

Ambitionen är att detta ska ske i etapper.

– Vi tänker ta ett stöd i sommar och sedan följa utvecklingen under ett år. Då får vi bra svar på att det är rätt metod. Därefter är vår plan att de övriga brostöden ska åtgärdas sommaren efter, säger Magnus Borgström.

Att koppla spänning till de olika brostöden innebär att Trafikverket får en driftskostnad.

– Men den är inte så stor. Enligt våra beräkningar ska det inte kosta mer än vad en normal villa förbrukar på ett år, säger han.