Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovar kanonsnö och överraskning i backen

Nu är de sista justeringarna på den nya anläggningen gjorda och allt som saknas är kyla.
Och blir det kallt så går det fort att få backen farbar.
– Blir det bara väder så kan vi öppna till mellandagarna, säger Roger Höglund.

I helgen kunde äntligen den nya anläggningen i Skönviksbacken provköras. Klockan nio på söndagsmorgonen startade kanonerna och snöspjuten med att leverera nysnö till nedre delen av backen. Och arbetet går fort för med den nya utrustningen så kan man köra vid mycket högre temperaturer.

– Nu kan vi köra när det är ett par tre grader kallt. Förut fick vi vänta till det var nere i sex grader minus, förklarar Roger Höglund, ordförande i Skönviksalliansen som driver Skönviksbacken.

De senaste 14 dagarna har det varit en tekniker från Frankrike på plats för att trimma in anläggningen. Han åkte hem i fredags men under måndagen var han tillbaka för att få till de sista detaljerna.

– Får han ordning på det så kan vi köra för full under kvällen och natten mot tisdag, förklarar Roger Höglund när ST är på plats i backen under måndagsförmiddagen.

Det var i våras som den 20 år gamla snökanonanläggningen dömdes ut som en säkerhetsrisk. Rören var sönderrostade och det behövdes en ny anläggning för att driva backen vidare. Kommunfullmäktige beslutade om att ge drygt tre miljoner kronor till en ny anläggning i juni och i höstas så startade arbetet med att bygga en ny konstsnöanläggning. Men arbetet har dragit ut på tiden och det har varit en hel del förseningar.

– Eftersom vädret varit så milt så spelar det inte så stor roll men nu är det skönt att äntligen komma i gång ordentligt, säger Roger Höglund.

I backen kommer man att flytta hoppet och railsen till vänstra sidan av backen nerifrån sätt.

– Det är mer naturligt att ha hoppdelen i den delen av backen det kunde vi inte förut när vi bara hade vatten på en sida, säger Roger Höglund som också lovar något alldeles extra i backen den här säsongen.

Men vad det är vill han inte berätta – ännu.

– Det är en helt ny sak som vi kommer att vara ensamma om, säger han hemlighetsfullt.