Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF: Köp lokalt och svenskt – det gynnar både klimatet och samhället

I Sverige finns fantastiska möjligheter att producera hållbar mat, särskilt då klimatkontroller på gårdar runt om i landet visar en positiv klimatpåverkan. Det hade inte gått utan välmående och friska djur.

Väljer du även lokalproducerad mat kommer du snabbt upptäcka att gårdarna följer våra skiftande årstider och maten som erbjuds blir därmed både naturlig, hållbar och variationsrik.

För visst är det lätt att gå vilse i vad vi människor bör göra och inte för att minska vårt klimatavtryck. All produktion och konsumtion påverkar klimatet, men att äta är något vi faktiskt måste göra.

Nyligen kom rapporten EAT Lancet som beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet mer grönsaker och mindre kött. 100 gram kött per vecka är rådet för att vara mer exakt.

I rapporten står det att kosten behöver anpassas efter lokala (sociala, traditionella, kulturella) förhållanden. Men hur mycket av den informationen nås vi av genom mediebruset egentligen? Till exempel består 50 procent av svenskarnas köttkonsumtion av importerat kött. Köttet i EU har 60 procent lägre utsläpp än det globala genomsnittet och Sverige har 25 procent mindre än EU.

Skulle vi dra ner på det importerade köttet skulle vi alltså genast se resultat på vår klimatpåverkan. Oavsett hur mycket eller lite kött var och en väljer att äta.

EAT Lancet-rapporten utgår efter globala fakta och i jämförelse med vår lokala produktion är rapporten positiv för svenska bönder, då den svenska livsmedelsproduktionen redan är långt fram i utvecklingen.

Johan Rockström, en av forskarna bakom rapporten, hyllade förra året Sveriges bönder med orden: "Vi, som nation, skjuter oss själva i foten, när vi straffar ut världens mest hållbara lantbruk, genom att tillåta att livsmedelsmarknaden överflödas med billig matimport som varken uppfyller de sociala eller ekologiska minimikraven, som vi ställer på vår egen lokalt producerade mat. Ofattbart. Oacceptabelt".

Men det här med att djur släpper ut gaser som är dåliga för klimatet och att de tar så mycket plats? Då är det viktigt att ha i beräkningen att jordbruket faktiskt binder koldioxid i samband med produktionen, till skillnad mot många andra branscher.

Naturvårdsverket anser att det behövs fler betande djur för att vi ska kunna nå våra klimatmål. Det går i linje med WWF:s forskning som visat att en kvadratmeter betesmark kan vara hemvist för ungefär 40 olika insektsarter och lika mycket växtlighet som på samma yta i en regnskog.

Växer dessa marker igen, som många redan börjat göra, hotas många arter av utrotning. Som tur är finns det goda möjligheter att utveckla vår livsmedelsproduktion då det finns outnyttjad jordbruksmark i Västernorrland.

Största delen av den totala jordbruksytan lämpar sig också bäst till bete och odling av gräs som kan bli till foder åt djuren som i sin tur ger oss kött och mjölk. Så om du vill gynna både klimatet och samhället där just du bor – köp lokalt och svenskt!

Karolina Westlund tillsammans med LRF Västernorrlands regionstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel