Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF måste tänka långsiktigt

Annons

Efterfrågan på mjölk och mejeriprodukter sjunker och den svenska mjölkbranschen är i kris. Genom att utöva påtryckningar mot regeringen och EU har mjölklobbyn lyckats tillskansa sig nya miljardstöd, ovanpå tidigare stöd, för att kunna fortsätta kraftig överproduktion av mjölk.

Men det är förstås en återvändsgränd. Vi skattebetalare kan inte hålla branschen under armarna med allt fler miljarder varje år hur länge som helst – för en produkt som till allt större del bara spolas bort, då färre efterfrågar den.

När mjölkbönderna låser fast sig i att producera något som folk inte vill ha på skattebetalarnas bekostnad missar de tillfället att ställa om till att producera sådant vi vet kommer att efterfrågas under lång tid, som biobränslen och växtbaserade livsmedel. När skattebetalarna inte längre kan eller vill betala för mjölkbranschens excesser kommer kraschen att vara oundviklig och hård. Miljardstöden till komjölksbranschen är en björntjänst för Sveriges lantbrukare och på sikt ett allvarlig hot mot Sveriges jordbruksnäring och möjlighet till självförsörjning.

Tyvärr innebär miljardstöden till komjölken också en kraftig konkurrensnackdel för den hälsosamma växtmjölken, som är en verklig framtidsbransch med potential till höga marginaler och lönsamhet på marknadsmässig grund. Istället för att stötta producenter som går före och tar andelar på framtidens marknader slår staten undan benen för dessa producenter. Varför inte istället stötta omställningen till ett hållbart och långsiktigt lönsamt svenskt lantbruk?

Vi kan till exempel stötta växtmjölken genom att låta komjölken betala sina egna kostnader. Tar vi bort stöden och dessutom låter mjölkproduktionen betala kostnaden för den omfattande miljöförstöring den ger upphov till, kommer en liter komjölk kosta hundratals kronor.

Produktion av havremjölk kräver en bråkdel av insatsvarorna komjölken kräver. Havremjölken har därför potentialen att bli mycket billig att producera och köpa, om den får konkurrera på rättvisa villkor.

Ett annat sätt att stötta växtmjölken är att servera den i Sveriges skolor, istället för komjölk. Detta skulle även få väldigt stora positiva hälsoeffekter. Komjölk innehåller nämligen mättat fett och sockerarten laktos. Det mättade fettet ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och laktos orsakar magproblem för väldigt många människor, även om Sverige historiskt har haft en hög andel laktostoleranta. Hög komjölkskonsumtion lakar ur skelettet och orsakar benskörhet, speciellt hos kvinnor. Sentida studier har också visat att hög mjölkkonsumtion ger generellt sämre hälsa och kortare livslängd.

Växtmjölk innehåller däremot nyttigt omättat fett, som förhindrar hjärt-kärlsjukdomar, och sockerarter som alla människor kan bryta ner.

Växtmjölken är berikad med vitaminer, precis som komjölken och innehåller lika mycket kalcium som komjölk och lakar inte ur det. En större andel vegetabilier i kosten har också visats ge generellt bättre hälsa och längre livslängd.

Den svenska mjölklobbyn består idag främst av LRF Mjölk, en del av lantbrukarnas branschorganisation. Att just denna organisation så hårt driver det svenska lantbruket mot kollaps är lite svårt att förstå. Det är klart att en branschorganisation kan bli förblindad när de ser möjligheten till miljarder att rulla in direkt från skattebetalarna. Men om de lyfter blicken något måste de se det vi ser: att miljardstöden undergräver branschens omställning till framtiden och på sikt själva dess existens.

Vi uppmanar LRF att börja tänka mer långsiktigt och arbeta för en successiv utfasning av mjölkproduktionen och för uppbyggnaden av en jordbruksproduktion som kan bli lönsam på marknadsmässig grund, utan enorma statsbidrag. Det är den enda möjligheten för svensk jordbruksnäring att överleva på lång sikt.

Per-Anders Jande och Katarina Pantic

Svensk mat- och miljöinformation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel