Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS handlar om mer än att bara överleva – att ta bort det är ett brott mot våra mänskliga rättigheter

Syftet med LSS, den personliga assistansen, är att människor som har funktionshinder ska ha samma förutsättningar att själva styra över sina liv precis som alla andra. Innan den personliga assistansen infördes var många funktionshindrade hänvisade till att leva på institutionsboenden och andra var isolerade i sina hem. Det fanns ingen valfrihet för dessa människor och anhöriga fick dra ett tungt lass.

Nu håller regeringen på att försämra LSS. I januari 2018 visade siffrorna att endast en av tio som ansöker om LSS första gången fick det beviljat. Regeringen har dessutom beställt en LSS-utredning och i denna föreslås att barn under tolv år och personer över 80 år ska bli utan personlig assistans. Detta visar vilken inställning regeringen Löfven har till människor med funktionshinder.

Det är ett brott mot våra mänskliga rättigheter att ta bort rätten till personlig assistans för unga och äldre. Jag blir tårögd när jag tänker på alla stackars människor som mister sin personliga assistans om regeringen får som den vill.

Med den nuvarande regeringens försämringar av LSS går ingen funktionshindrad säker.

Jag har en granne vars dotter har LSS. Jag möter henne ofta när hon är ute med rullstolen tillsammans med sina personliga assistenter. Hon ler varje gång hon är ute. Det är en skrämmande tanke att hon skulle bli utan personlig assistans, men med den nuvarande regeringens försämringar av LSS går ingen funktionshindrad säker.

För Plus-kunder: Döva Emma tvingades flytta från pojkvän och kompisar: "Kommunen säger att det handlar om pengar"

En sak är säker och det är att det är en mänsklig rättighet för funktionshindrade som behöver LSS att få det beviljat och behålla den.

Jag har även en funktionshindrad vän som inte fick LSS beviljat. För bara några år sedan när han blev svårt funktionshindrad fick han inte ens komma ut i friska luften en gång per vecka utan tvingades vara inne i lägenheten sommar som vinter. Nu har han fått kontaktperson en gång i veckan och hemtjänsten tar ut honom i rullstolen två gånger per vecka. Han är så tacksam att han får komma ut från lägenheten och kan ägna sig åt aktiviteter han tycker om. Det syns att han mår mycket bättre.

Min väns situation har fått mig att förstå hur viktigt det är för människor med ännu svårare funktionshinder att få personlig assistans beviljad så att de får komma ut från sina hem och kan ägna sig åt det de är intresserade av. Personer som har LSS ägnar sig åt sportaktiviteter, besöker kaféer, bibliotek med mera.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Stefan Löfven, tänk på följande innan du försämrar LSS ännu mer och tar bort den för barn under tolv år och personer över 80 år:

Kan du se den funktionshindrade tioåring i ögonen som du tagit bort LSS för så att han inte längre kan spela rullstolstennis som är hans största intresse? Eller den 81-årige mannen som du tagit bort LSS från så att han inte längre kan besöka sitt favoritkafé tillsammans med sina personliga assistenter?

KD vill rädda LSS så att de som behöver ersättningen kan leva, inte bara överleva.

Anders Eriksson (KD)

Kandidat till kommunfullmäktige i Sundsvalls kommun

Läs också:

S: Det finns problem med LSS – men vi ska komma till rätta med dem

LSS-reformen är hotad – utredningens förslag är obegripliga

Angrip fuskarna i stället för de som behöver hjälp och stöd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel