Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS-reformen är hotad – utredningens förslag är obegripliga

Lagen om Stöd och Service (LSS) tillkom år 1994. Detta är en rättighetslag.

Äntligen kunde vi få bestämma över våra egna liv. Vi kunde bestämma när vi skulle ha hjälp,  med vad vi ville ha hjälp med och vilka som skulle hjälpa oss. Vår livskvalité blev så mycket bättre.

Nu är reformen hotad. Man hör och ser både på radio och TV om personer som inte får eller fått sina assistanstimmar indragna på grund av Försäkringskassans snäva tolkningar och med hjälp av, bland annat, en gammal dom från år 2012 från Högsta förvaltningsdomstolen som plockats fram. Att andas eller få i sig föda lite annorlunda inte ska vara ett grundläggande behov är för oss ganska obegripligt.

Läs också: Nog finns det problem med LSS – men vi saknar inte handlingskraft

Lika obegripliga är de förslag som kommit fram från LSS-utredningen, som säger att barn under 12 år och alla över 80 år inte ska få personlig assistans. Det betyder att barn som behöver lite stöd och hjälp inte kommer få det det de behöver. De som närmar sig 80-strecket blir, i bästa fall, hänvisad till  ett stillasittande liv på ett boende.

Lika förskräckliga är skrivningarna om att de som inte bedöms behöva 20 timmar eller mer per vecka för att äta, klä på sig, gå på toaletten och duscha ska få indragen personlig assistans.

Bengt Arne Mohlin,

ordförande DHR Sundsvall-Timrå

Vad har hänt med omsorgen om de svaga?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel