Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lubbanprojektet vädjar om 400 000

Det behövs provtagningar på botten för att avgöra framtiden för Lubbankanalen.
Föreningen bakom projektet vädjar till kommunen om 400 000 kronor i bidrag för att snabbt ta fram fakta innan avgörandet i Miljööverdomstolen.

Annons

Skärgårdsföreningen i Njurunda vill som bekant muddra för att återskapa en vattenväg mellan Lassöviken och Svartviken, nära Skatan. Men miljökontoret i Sundsvall har överklagat tillståndet från miljödomstolen, och inför avgörandet i nästa instans inkom Naturvårdsverket med uppgifter om att bottensedimenten innehöll föroreningar som gjorde muddring olämplig.

Den 11 oktober hålls huvudförhandling i Miljööverdomstolen, och till dess vill föreningen ta fram en grundlig kartläggning av eventuella föroreningar. Men detta kommer att kosta omkring 400 000 kronor, och föreningen vädjar nu till Sundsvalls kommun att få bidrag som täcker kostnaden. Annars hotar hela projektet att gå om intet, skriver skärgårdsföreningen i sitt brev.

– Då får vi ett sämre underlag till huvudförhandlingen i miljööverdomstolen. Utsikterna att överbervisa dem att naturvårdsverket är fel ute minskar, säger Peter Brugge, skärgårdsföreningen.

Annons