Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lucia orsakade brandlarm

Även om det inte var den "riktiga" luciadagen i går, så stod ändå luciatågen på rad. Några som märkte av det är räddningstjänsten som fick rycka ut till två luciafiranden.

Vid halv två på fredagseftermiddagen gick det automatiska brandlarmet från Matfors servicehus. Tidigare på dagen hade det larmats från Almedalens äldreboende i Skönsmon.

I båda fallen ringde personalen till oss på en gång så vi kunde vända tillbaka till stationen snabbt, berättar Thomas Åslin, inre befäl på räddningstjänsten.

Han berättar att det varje år brukar vara några utryckningar som orsakas av luciatåg på äldreboende, skolor och dagis.

De brukar glömma bort att det finns ett brandlarm i lokalen, och så ställer sig lucian kanske alldeles under detektorn, säger Thomas Åslin.

Be fastighetsskötaren att stänga av larmet i just den sektorn, det kommer ju att vara folk där under luciafirandet som kan upptäcka en brand. Sedan får man såklart inte glömma att sätta på larmet igen, säger Åslin.

Ett brandlarm från till exempel vårdinrättningar resulterar inte i någon faktura från räddningstjänsten – om det inte är väldigt tydligt att larmet missbrukats.