Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luciasim i Njurundahallen

Lucia firar de flesta av oss med ett traditionellt luciatåg.
Njurunda simsällskap har gått sin egen väg - och gjort tradition av det annorlunda.

Jag var själv Lucia första gången vi arrangerade Luciasimmet, berättar simklubbens ordförande Christine Hedin, och börjar räkna efter.

Eftersom jag var 16-17 år då så måste det vara minst 25 år sedan...

Numera finns hennes egna döttrar i klubben, som tar hand om och fostrar närmare 300 barn i alla åldrar, från 4 till 15 år.

Det står barn i kö för att vara med, men vi kan inte ta emot fler eftersom vi bara har tio ledare, berättade hon, medan vi väntade på årets Lucia; 12-åriga My Lemnert Persson.

Luciakronan hade dock kommit på avvägar, så man fick kasta om lite i programmet och börja med "korvsim".

Det går till så att man sätter svarta simglasögon på fyra hungriga föräldrar, kastar ut en korvring i mitten av bassängen och sen skriker till dess någon utan att se hittar korven.

Sen var det dags för Luciatåget, som började som ett alldeles vanligt Luciatåg med ljus och sång.

Lucia väljs ut bland de tjejer som är här ofta och simmar och tränar. De yngre blir tomtenissar, berättar Christine Hedin.

Efter sången sätter sig lilla My på en flotte, som dras av två "renar" (föräldrar med horn i badmössan) ut i bassängen, med stjärngossarna som extramotor.

Tärnorna stiger ned i vattnet som vid en dopceremoni och simmar efter med brinnande ljus i händerna, innan de stiger upp ur vattnet igen och sjunger Luciasången.

Därefter släcks hallen ned, julstjärnorna i fönstren lyser vacker mot den vita snön utanför.

Det är dags för ännu en Njurundaspecialitet, fackelsimmet.

Åtta simtränare som med var sin brinnande fackla utför figurativ konstsim till stillsam julmusik.

Avslutningen är spektakulär, då fackelsimmarna samlas nedanför hopptornet, och en liten kille hoppar med brinnande tomtebloss ned i vattnet - samtidigt som alla släcker sina facklor.

Det kan inte beskrivas, det måste upplevas...