Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luckra upp svensk narkotikalagstiftning för de smärtdrabbades skull

Ingen svensk läkare har lyckats få licens för att få skriva ut obearbetad cannabis, alltså ren marijuana, som läkemedel.

Annons

Det finns anledning att tro att fler läkare den närmaste tiden kommer att vilja skriva ut marijuana till sina patienter. I dag finns möjlighet att skriva ut ett par cannabisbaserade läkemedel, väldigt restriktivt, främst till MS-patienter. När det gäller ren marijuana finns en rad olika sjukdomstillstånd där det kan användas.

Bland lagstiftarna är intresset för den här frågan minst sagt ljummet, och det är synd.

De som skulle gynnas om de tabun som finns kring cannabis luckrades upp är de som blir lidande, och de är ofta personer utan starka röster i offentligheten. Det rör sig alltså om sjuka människor, från epileptiker till cancerpatienter, vars livskvalitet skulle kunna höjas avsevärt om de fick laglig tillgång till olika cannabispreparat eller marijuana.

Vittnesmålen är alldeles för många från personer som sett sig nödgade att skaffa marijuana på olaglig väg för att på sätt slippa svår smärta och på så sätt få en anständig vardag.

Det stora problemet tycks vara den medvetna politik som förts i över fyrtio år, där alla narkotikaklassade droger klumpats ihop till "knark", och där knark i sin tur betraktats som både omoraliskt och livsfarligt. Detta trots att de olika narkotikaklassade preparaten skiljer sig mycket från varandra, både vad gäller risken för beroende och faran för liv och hälsa. Framför allt finns i princip ingenting som talar för att kriminalisering på något sätt motverkar de problem som uppstår i samband med bruk av narkotika.

Särskilt inte när det gäller cannabis. Cannabis är tvärtom långt mindre riskfyllt att använda än många av de receptbelagda läkemedel som skrivs ut dagligen åt tusentals personer i Sverige. Och här är vi något på spåren. Den enda konkreta skillnaden mellan medicin som säljs på apotek och många av de droger som säljs på gatan är att de som säljs på gatan kommit att omfattas av knarkbegreppet.

Omvärlden har börjat vakna, och land efter land luckrar upp lagstiftning som rör cannabis. Det görs lättare att skriva ut marijuana på recept, och eget bruk avkriminaliseras. I USA har fem delstater legaliserat cannabis, och fler lär följa efter.

Det bör Sverige också göra. I första hand bör eget bruk avkriminaliseras, och det måste bli enklare för läkare att skriva ut cannabisbaserade läkemedel för att de sjuka och smärtdrabbade inte ska behöva vänta längre på den lindring av symptom som i många fall visat sig vara den mest effektiva.

Läs också: Förakt för svaghet har präglat svensk narkotikapolitik

Läs också: Narkotikapolitik som kostar både mänskligt och ekonomiskt