Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LUF: Avkriminalisera narkotikabruk för färre dödsfall

I Västernorrland dör alldeles för många i dag av narkotika. 17 dödsfall per 100 000 invånare. Det är högst i hela landet. Politiken som förs i dag har misslyckats, något måste göras för att detta ska få ett slut. 

Sverige har en av världens mest strikta drogpolitik, men ända så har Sverige det näst högsta antalet drogrelaterade dödsfall i hela EU. Detta visar tydligt att det finns grova fel i den svenska narkotikapolitiken.

När en politik som borde fokusera på att hjälpa människor ut ur missbruk i stället lägger fokus på att straffa människor som brukar narkotika så kan ingen förvänta sig att politiken ska vara effektiv. Portugal avkriminaliserade bruk av all narkotika 2001 eftersom landet hade enorma problem med narkotikadödligheten, men har i dag runt tre drogrelaterade dödsfall per en miljon invånare jämfört med Sveriges 70. Det visar att avkriminalisering av bruk av narkotika kombinerat med andra skademinimerande åtgärder ger resultat och man ibland måste våga tänka nytt och testa ny politik. 

Att bemöta dessa människor med batonger och fängelse är helt fel att gå. Det kommer inte att hjälpa någon.

När folk väl hamnat i ett missbruk och är i behov av hjälp väljer man i många fall att inte söka hjälp på grund av risken att "få en prick" och riskera sin framtid ytterligare. Ett exempel på politik som är skademinimerande är tillgång till sprututbyten, som nu äntligen ska införas i Västernorrland. Men det är inte tillräckligt. Det behövs starka incitament att våga söka hjälp och då måste rädslan att "få en prick" försvinna och då är avkriminalisering lösningen. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Människor som har hamnat i ett missbruk har inte hamnat där för att det är kul att vara missbrukare. Människor hamnar i ett missbruk ofta för att psykisk ohälsa finns med i bilden. Att då bemöta dessa människor med batonger och fängelse är helt fel att gå. Det kommer inte att hjälpa någon. Lösningen är förebyggande arbete mot psykisk ohälsa men också en politik med skademinimering i fokus för dem som redan har hamnat i ett missbruk. En politik som räddar liv. Genom en avkriminalisering för bruk av narkotika och då följa länder som Portugal så kommer Sverige rädda liv vilket är vad den svenska narkotikapolitiken bör handla om. Inte en enda till västernorrlänning ska behöva dö på grund av dålig politik. 

Alex Nilsson 

Ordförande, Liberala Ungdomsförbundet Västernorrland och riksdagskandidat för Liberalerna  

Läs också:

Sofia Mirjamsdotter: Äntligen kan missbrukare i Sundsvall få rena sprutor och rådgivning

Region Västernorrland ger klartecken till sprututbyte - efter två års utredning

► Insändare: Öppet missbruk på Navet framför barn – ska vi ha det så här?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel