Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnare i Matfors – åtminstone på ytan

De anmälda narkotikabrotten har minskat och många upplever samhället som tryggare.
– Men det känns som om det håller på att blossa upp igen, säger fritidsledaren Jonas Sjödin.

För fem år sedan var det stökigt i Matfors. Det var problem med droger och skadegörelse. Polisen hade en riktad insats under åtta veckor och många ungdomar blev anmälda för narkotikabrott.

– Det är få personer som begår många brott. 2010 var många väldigt aktiva i Matfors, säger polisen Annica Odelind.

Hon jobbar som brottsförebyggare och förklarar en del av statistiken med att polisen då prioriterade Matfors.

– Vi var ofta på plats och därför blev det många anmälningar om narkotikabrott.

Jonas Sjödin jobbar på Matfors fritidsgård och han är även med i trygghetsgruppen. Han ser hur haschbruket ökat och han är orolig för en del yngre som umgås inflyttade äldre missbrukare.

– Matfors är tryggare i dag men vi kan inte luta oss tillbaka. Min uppfattning är att det håller på att blossa upp igen.

– Det finns fortfarande problem med personer som inte mår så bra. Men Matfors sticker inte ut jämfört med andra lokalsamhällen. Den allmänna oron är nog mer dämpad nu. Man hör inte att det känns otryggt i Matfors längre, säger Annica Odelind.

Något som bekräftas av byavakterna. De har som mål att tre gånger i veckan rulla ut med sin bil och vara ögon och öron i villaområden och centrum.

– Vi är förskonade jämfört med andra områden. Det är färre kända personer på byn. Men visst finns det orosmoln. Narkotikabruket har flyttat inomhus i stället, säger Lars-Göran Ekström ordförande Matfors byavakt.

Byavakterna efterfrågar engagemang från föräldrarna då de ibland ser 12-13 åringar som är ute klockan två på natten.

– Man undrar var föräldrarna är någonstans, säger byavakten Rolf Westberg.