Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukas, 3 år, på väg mot sitt fjärde nattis

Treårige Lukas och hans två år äldre bror Kasper är på väg mot sitt fjärde respektive femte nattis.
Föräldrarna tycker att kommunen agerar oansvarigt gentemot såväl barnen som ekonomiskt.

Först var, nu femårige, Kasper på Tingsta nattis. Där fick han sluta för det skulle in en ny grupp och man ville inte blanda dagis- och nattisbarn. Det blev flytt till Kvissleby där det kostades på renovering och inköp av nya leksaker och möbler.

Jag satt i föräldrarådet och vi protesterade. Men det hjälpte inte, nattis skulle flyttas, säger Eva Sjödin.

Efter ett år i Kvissleby klarade man inte bullerproblemen som uppstått för att de ljuddämpande plattorna målats över. Dessutom var uteplatsen så gott som obefintlig.

Barnen var överaktiva när de kom hem därifrån, säger Jonas Sjödin.

Så i somras blev det en tillfällig placering på Karlavagnen i stan för att Nolby förskola skulle renoveras innan nattis kunde flytta in där. Under tiden på Karlavagnen var barnen dessutom tvungna att vara på ett annat dagis när de var på plats dagtid.

Nu har de varit i Nolby under hösten, men när nattis stängs där tvingas familjen att hitta ett nytt alternativ.

Kommunen bryr sig inte om barnen, de flyttas runt som trasdockor. Dessutom har de kastat bort så mycket pengar, de borde tänka efter hur det slår mot ekonomin innan de agerar, säger Cecilia Sjödin.

Det här känns hopplöst, det känns inte som att barnen blir tagna på allvar.

Om tre månader kommer deras tredje barn till världen och då planerar Cecilia att vara mammaledig i ett år. Sedan är det dags igen för nästa nattis. För Cecilia arbetar på kasinot och Jonas är behandlingsassistent.

Jonas Sjödin tycker att kommunen kan lägga på en extra avgift på nattis om det är vad som krävs.

Vi betalar hellre en högre avgift och får en fungerande verksamhet.

De poängterar att det ofta är familjer utan nära släktingar som är i behov av nattis. Samtidigt så kontrolleras föräldrar till nattisbarn betydligt strängare, de får lämna in sina arbetsscheman till nattis och får bara ha barnen där när de jobbar.

Det kan vara svårt för ensamstående när de ska till tandläkare eller gynekolog, säger Eva Sjödin.

Men paret tycker ändå att deras barn klarat flyttarna bra, mycket tack vare den personal som också tvingats flytta med nattisverksamheten och som de bara har lovord till övers för.

Nolby nattis kommer att stängas så snart situationen ordnats för de familjer som har barn där. Enligt chefen för Nolby och Tingsta förskola, Annette Kastbom, kommer det inte att hinnas med till årsskiftet.

Det rör sig om fyra familjer som kan behöva flytta barnen till Karlavagnen.