Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunchteater: Teater Västernorrlands Örjan Lidén skrapade fram världens dubbelmoral i rolig och ärlig satir

Teaterrecension
Lunchteater: Tro inte allt som är sant!
Örjan Lidén och kören Mousiké
Konsertteatern, tisdag

Han börjar i hemstaden och rör sig utåt på den globala arenan. När Örjan Lidén, Teater Västernorrlands kapellmästare, gisslar samhället i texter och musik går ingen säker, och i tisdagens lunchteater bjöd han och hans kör Mousiké på gammalt och nytt.

Med skarpsinne, ord- och rimkonst (och givetvis knorren på slutet) drar Örjan Lidén hänsynslöst konsekvenserna av vingligt tänk och skrapar fram såväl dubbelmoral som pinsamt misslyckande. Till det senare hörde sagan om Sundsvall versus Härnösand, om hur vi elegant fixat så att det inte finns ett uns av havsutsikt kvar från vår stad. "Sundsvall - hamnstaden som har väldigt långt till havet" är ju snudd på ett slagord.

Här finns karikatyrer som blir betydligt mer djävulskt utarbetade än om de tecknats, som miljöpartisten som blir masochist under S-piskan. Han närmar sig 70-talets storheter som Stefan Demert i till exempel frågan varför en man vill täcka sin kvinna med burka: är det för att få alla att tro att han gjort ett kap fast han inte har det?

Det är inte bara skratt och råsvärta, inte bara ett vilt skjutande på allt som rör sig. Det är ett intelligent och faktaförankrat ifrågasättande av tankar och normer som inte går ihop, där han istadigt ställer sig på de svagas sida och undrar hur Jesus skulle ha passat in i KD, han som hängde med de misslyckade och avvisade världslig rikedom? Och varför lyfts aldrig den svenska vapenexporten till en valfråga, när människorna som flyr undan våra vapen blir det? Här kom också en lektion i Orwellskt o-språk; begrunda ordparen vapenaffär/fredsbutik, mördarstater/goda handelspartners och vapensmedja/försvarsindustri.

Det evinnerliga namnbytandet i företag och organisationer må vara irriterande, men den största gropen gräver de åt sig själva när de virrar bort människor. Allvarligare är när städare blir lokalvårdare blir trivseltekniker eller golvkosmetolog och andra stolligheter. Det understryker ju, snarare än skyler, hur vi föraktar ett hederligt och livsnödvändigt yrke, som alltid är det första som saknas på arbetsplatserna när det inte utförs.

Så håller han på och levererar sanningar, ökar medvetenheten, vänder synsättet åt det ärligare hållet. Det finns för få numera som håller oss, makthavare och vanligt folk, i så här strama tyglar. Örjan Lidén borde uppträda nationellt - eller varför inte i FN? Och när kommer sångboken med favoriterna?

Läs mer om lunchteatern

Läs mer om Örjan Lidén