Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lund eller Umeå blir kulturhuvudstad

Lund eller Umeå kommer att utnämnas till Europas kulturhuvudstad för år 2014.
Det står klart efter att juryn från Statens kulturråd valt sina två finalister bland de fyra kandiderande städerna.

Gävle och Uppsala kan sluta hoppas. De ratades som kulturhuvudstad 2014 vid en presskonferens på tisdagen i Filmhuset i Stockholm.

Särskilt mycket mer förutom beskedet om vilka städer som gått vidare hade dock inte juryn att säga.

Vi diskuterar inte våra val i dag, utan det kommer en rapport i mitten av januari. Vi säger bara att vi har valt utifrån de kriterier som EU-kommissionen har beslutat om - den europeiska dimensionen och medborgarnas deltagande. Och utifrån det valde vi de här två städerna, säger Philip Johnsson, till vardags styrelseordförande för Värmlandsoperan och nu kulturhuvudstadsjuryns vice ordförande.

Betyder det att de två städerna ni valt bort inte uppfyllde kriterierna?

Så kan man inte uttrycka det. Vi skulle välja två den här gången, och det kommer att bli en sedan. Det beslutet tas i september.

Kan du säga något om vad ni gillade med finalisterna?

Nej, vi går inte in på det. Det blir en konstig diskussion då, så det gör vi inte, säger Philip Johnsson.

Lund och Umeå har nu nio månader på sig att utveckla sina kulturhuvudstadsplaner. I augusti 2009 besöker juryn de två finalstäderna och månaden därefter utses en vinnare. 2010 tas det formella beslutet av Europaparlamentet.