Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundstenmusik i Hässjö

Ralph Lundsten har i flera decennier skapat elektronmusik i naturromantik- och stämningsgenren.
På lördag spelar organist Annkristin Färnström hans Midvintersaga i Hässjö kyrka.

En Midvintersaga är en av Ralph Lundstens nordiska natursymfonier, närmare bestämt nummer tre av ett tiotal. Själv skriver han mestadels för syntar med inslag av effekter från akustiska instrument och röster, men det här stycket finns också omskrivet för kyrkorgel av Håkan Martinsson.

Musiken är väldigt folklig; pompös men inte så allvarlig. Den går till folks hjärtan. Lars-Åke Boman visar bilder till på kyrkväggen, och då blir det väldigt nostalgiskt, som ett gammaldags julkort. Hässjö kyrka har en jättebra orgel med fina stråkstämmor, säger Annkristin Färnström.

Ralph Lundsten har komponerat över 600 verk och spelat in ett 100-tal skivor. Han har också komponerat för film- dans- och teaterproduktioner, skrivit meditationsmusik och skapat filmer och konstutställningar. En av hans mest kända melodier är Sveriges Radion utlandssignal Ut i vida världen.