Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lungcancer vanligare på aluminiumsmältverk

40 anställda på aluminiumsmältverket i Sundsvall har dött i lungcancer under åren 1942 till 2004. I jämförelsegruppen var antalet 25 personer.
Men mycket har hänt över tid. Det går absolut inte att säga att det är någon överrisk nu.

Det säger Ove Björ, statistiker vid onkologiskt centrum i Umeå som tillsammans med Tohr Nilsson på yrkesmedicinska kliniken i Sundsvall genomfört den historiska studien. Exempelvis går det att fastställa att exponeringen av partiklar minskat radikalt från studiens start och fram till i dag, nu finns också personlig skyddsutrustning och tillverkningen är renare.

Totalt har 40 anställda dött i lungcancer under 60-årisperioden. Av dessa är det 20 personer som varit anställda i tio år eller mer, och det är dubbelt så många som i jämförelsegruppen, som bestod av norrlänningar. Om jämförelsen gjorts mot Sveriges hela befolkning hade inte skillnaden varit lika stor.

Utifrån dem som arbetat tio år på aluminiumsmältverket går det inte att säga per automatik att lungcancern beror på att man arbetat på fabriken.

En faktor som inte funnits med i studien är hur många som varit rökare.

Men det finns många andra sjukdomar kopplade till rökning och de har inte visat sig i studien, säger Ove Björ.

Studien fastställer inte utvecklingen över tid, så det går inte i nuläget att bevisa att det var sämre förr, även om det är något som alla utgår ifrån. Ove Björ anser att studien främst är intressant ur ett historiskt perspektiv.

Över 2 200 anställda har följts sedan Gränges Aluminium öppnade 1942, drygt 60 år senare avslutades den på nuvarande Kubal.

I studien konstaterades också fler fall av tumörer i centrala nervsystemet bland smältverksarbetarna jämfört med referensgruppen, men det rörde sig endast om ett fåtal fall.

Rapporten kommer att publiceras i decembernumret av tidskriften Scandinavian Journal of Work, Environment & Health. På fredag får de anställda på Kubal information av Tohr Nilsson.

Jag har fått studien på engelska men den är så omfattande att jag har inte läst den ännu, säger Gunnar Nyberg, skyddsingenjör på Kubal.

Studien borde självklart finnas på svenska, nu får vi vänta på att Tohr Nilsson förklarar den för oss. Men nog har det blivit lite oro sedan Du och jobbet publicerade sin artikel. Det är trots allt 200 som arbetar i den miljö som studien beskriver.