Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lupinen dödar ängsväxterna

Lupinernas starka färger i stora fält längs vägrenarna uppskattas av många.

Men med kunskap om att de konkurrerar ut våra ängsväxter, som prästkrage, blåklocka och kattfot, kanske förtjusningen skulle avta.

Ordförande för Svenska botaniska föreningen och kommunekologen Stefan Grundström anser att lupinen måste bekämpas.

– Lupinen är invasiv och förändrar miljöer. Den tränger ut andra växter och expanderar hela tiden till nya platser, de finns i diken, på gårdar och sandstränder.

När lupiner etablerar sig får de spädare ängsväxterna för lite ljus. Dessutom är lupinen en ärtväxt som fixerar kväve till sina rötter, det gör marken mer näringsrik och det klarar inte ängsblommorna.

– Effekterna är svåra att bedöma på sikt. Sverige har ingen strategi för att ta hand om invasiva arter, i USA anställs folk för bekämpning, säger Stefan Grundström.

Hans råd är att slå av lupinerna innan de går i frö.

– Men de har djupa rötter så de kommer tillbaka, men sprids då inte vidare i alla fall. Det är svårt att få bort dem, det går ju att täcka dem men det krävs nog ett par år.

Men frön finns ändå kvar, som dessutom är giftiga, och kan gro. En lupin producerar runt 100 frön som kan överleva i marken över 50 år.

Lisbeth Jakobsson som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Sundsvall-Ånge medger att lupinerna är vackra när de blommar men skulle gärna avstå från synen om våra inhemska växter fick frodas i dikesrenarna i stället.

– Det tar bara några år så har lupinerna tagit över helt. Jag vet följderna av dem och mitt råd är att inte plantera dem någonstans. Och jag vet inte hur vi ska utrota dem.

– Fjärilar och insekter är ofta programmerade för speciella blommor. Jag önskar att det vore andra små blommor av många olika arter i dikena och torrmarkerna så att det även blev en variation av fjärilar och insekter. Vi är beroende av dem för mångfaldens bevarande.

På Island användes lupiner för att få en täckande vegetation för att undkomma erosion, men nu är den ett problem och där bränner man växterna.

Finland har ett särskilt projekt, Vikuri, som arbetar mot invasiva arter. De rekommenderar slåtter tre till fyra gånger per sommar för att få bukt med lupinerna.

Fotnot: En invasiv art är en art som transporterats till ny miljö, etablerat sig där, expanderat och ställer till skada.