Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade kambodjanska skogsarbetare stöds juridiskt av GS-facket

Elva kambodjaner som först inte fick ut lön och bodde i häststall när de var här och arbetade blev sedan lurade att skriva på ett skuldbrev.
Nu väntar rättegång i Sverige och för att de ska få en rättvis chans Tar GS-facket pengar från sin solidaritetsfond.

Annons

– I vanliga fall används fonden till att stötta mänskliga rättigheter och facklig verksamhet i Swaziland och andra diktaturer. Nu har det tyvärr gått så långt att vi måste använda den i Sverige. Kambodjanerna klarar det inte annars, de har för små logistiska och ekonomiska medel.

Det säger Magnus Lindberg, ombudsman i GS-facket som representerar skogs, trä och grafisk bransch, som är mycket kritisk mot företaget och de arbetsförhållanden som kambodjanerna tvingats leva under.

Kvinnan som var den ena delägaren i Sundsvallsbaserade företaget Botnia skog som i december i fjol konkursade, driver krav på 300 000 kronor från de elva kambodjanerna. De lurades att skriva på skuldhandlingar, förutom att det medförde att de fick skulden till kvinnan så fick de inte heller ta del av den statliga lönegarantin.

– Hon och mannen som står bakom företaget har ett antal bolag som inte betalar löner, skatter och försäkringspremier, vi har länge försökt få stopp på dem.

Facket varnade Holmen skog och Norra skogsägarna för att anlita företaget men inget av bolagen brydde sig om det.

– Vi drev frågan fackligt, först lokalt för att få dem att inte anlita företaget. Men båda skogsbolagen var så angelägna att få anställa folk genom företaget att de drev det vidare till centrala förhandlingar och sedan kunde de agera som de ville. Så de har verkligen jobbat aktivt för att kunna anlita företaget.

Magnus Lundberg berättar att GS-facket även var i kontakt med Migrationsverket för att man inte skulle bevilja arbetstillstånd för dem som skulle arbeta för företaget, men inte heller det gav något resultat.