Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lust är det vackraste som finns - oftast

Lusten – den vackra. Jag skulle enbart vilja hänge mig till att skriva om den. Den bejakande och befriande. Den som uppstår som en eldstöt. Ett ord, en blick, en beröring och allt sätts igång. Begäret som växer till en hedonistisk lovsång och formar sig till en våg som reser sig och till slut efter en makalös balansgång når sitt krön och sköljer över en. En akt som kan vara hur underbar och ljuvlig som helst om den görs i samförstånd mellan människor som vill. Men under tvång ett livslångt helvete.

Jag skulle vilja skriva om tjejer och kvinnors enorma begär och lust. Om hur den har rätt att få ta plats så mycket man själv behagar och att den intet annat är än vacker. Om hur kvinnor vill lika mycket som män. Om hur vi alla är sexuella varelser. Jag skulle vilja skriva att alla har rätt till sin sexualitet och att uttrycka den.

MEN – det är något bråddjupt skevt med sexualiteten hos vissa killar och män som jag inte kan gå förbi utan måste skriva om. Alla dessa våldtäkter. Alla dessa ofredanden. Alla dessa friande domar. Bråvalla, finlandsfärja, badhus, sjukhus, skolor, arbetsplatser… Det är nog nu!

En våldtäkt är alltid en våldtäkt. Och en friande dom är ytterligare en kränkning av den våldtagna och en mycket märklig och förvirrande signal till förövaren, den våldtagna och alla andra i samhället. Det är en skam hur rättsväsendet agerat i många av de senaste årens sexualbrottsmål.

Som kvinna undrar man vad som krävs för att en anmälan ska tas på allvar – borde det inte räcka med att man inte ville? Varför ska kläder, utseende, tidigare sexuella erfarenheter och grad av berusning eller icke berusning spela roll?

Hur kan fyra killar gå helt fria trots att de haft sex med en tjej mot hennes vilja och haft henne instängd i en hytt som de vaktat? Hur kan svensk domstol tycka att detta är något normalt och lagligt? Hur kan hennes chocktillstånd ifrågasättas och användas emot henne, när det är solklart – hon ville inte! Och det är något extra skruvat och ofattbart när det görs i grupp. Jag menar: är alla lika förvridna i huvudet? Någon borde ha sagt ifrån. Eller var de helt förlorade i en kåthetspykos? Men om så vore så är det fortfarande ett grovt vidrigt brott som ska straffas.

Sveriges domstolar behöver en rejäl självrannsakan vad gäller kvinnosyn och kunnande om beteende hos ett paralyserat våldtäktsoffer och bevisbördan bör ligga hos männen – att bevisa att hon ville.

Föräldrar måste tala med sina söner om eget ansvar för sina handlingar och varna dem för att göra sådana här vidriga saker i grupp. Våga prata om det. Prata om värderingar och om vikten av samtycke. För nog vill man uppleva sex som något härligt med någon som vill och inget man tvingar sig till olovligen. Och kom inte och skyll på porr. Den är tillgänglig för alla på nätet och de flesta tittar. Både kvinnor och män – man blir inte en våldtäktsman av det. Precis lika lite som en deckarfantast skulle bli en mördare. Jag skulle vilja skriva att känna lust är det vackraste som finns – och jag skriver det.

Läs fler krönikor: Kärlekslärarna Shakespeare och Brattström

Något måste barnen få göra bättre