Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lycka smittar visar ny forskning

Lycka sprider sig bland människor som ringar på vattnet i tre led, enligt forskare.
Men bara vänner och familj påverkas – på jobbet slösar optimisten sina leenden förgäves.

Lycka är inte bara personlig, lycka kan också beskrivas som ett kollektivt fenomen som sprider sig i sociala nätverk som en social smitta, skriver de amerikanska forskarna James Fowler och Nicholas Christakis i British Medical Journal.

De har utgått från uppgifter om nästan 5 000 personer som följdes mellan 1983 och 2003 i den så kallade Framinghamstudien, som gjordes för att kartlägga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar. Det unika med den studien är att personernas familjerelationer och sociala nätverk kartlades, så att forskarna kunde få en bild av umgängesmönstren i staden.

De omarbetade delresultaten visar att en lycklig person sprider sin sinnesstämning i tre led – till sina vänner och vidare till deras vänners vänner. Och ju närmare desto bättre. Den som har turen att bo max 1,6 kilometer från en lycklig vän har 25 procent större chans till lycka än genomsnittet. Sambanden gällde dock inte kollegor emellan, och inte heller för lyckans motsatskänslor pessimism och deppighet.

Andra forskare påpekar i samma nummer av tidskriften att studien har vissa metodologiska svagheter, men att resultaten icke desto mindre är mycket intressanta ur ett folkhälsoperspektiv.