Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad helg på Sundsvall Raceway

Vädret hade satt stopp under lördagen och man befarade det värsta inför gårdagens finaler på dragracingbanan i Sättna.

Men regnet uteblev, och då kunde man köra för fullt.

– Vi är inte nöjda med vädret, men det var skönt att det blev bättre i dag, säger ordförande Tommy Edström.

Annons

Sundsvall Raceway i Sättna bjuder varje år på NHK Nationals, en tävling som tar emot förare från både när och fjärran. I helgen var det dags igen. På den cirka 400 meter långa banan gjorde allt från motorcyklar till dragsterbilar entré, och det var många på plats för att följa spektaklet.

En av deltagarna var 50-åriga Monica Öberg från Piteå. Hon var den enda i sin klass, Top Fuel, vilket innebar att hon bara körde ett uppvisningslopp. Öberg är också den som innehar banrekordet på Sundsvall Raceway, då hon har kört 457 km/h sedan tidigare.

– Jag har hållit på sedan jag var 21. Det blir aldrig tråkigt, säger hon.

Hennes dragster var också något alldeles extra. Den innehöll nämligen nästan 8 000 hästkrafter. De andra bilarna på plats kunde stoltsera med 3 000 och nedåt.

– Den är speciell. Samtidigt kvalade vi inte in till EM-deltävlingen i Tierp, och då har alla fordon liknande hästkrafter, säger Öberg.

En av de lokala förarna var Benny Strand som tävlade i klassen Top Doorslammer. Han tog sig till semifinal men var trots den bedriften inte nöjd med sitt fordon.

– Vi har haft lite problem men det är sådant man får räkna med, säger han.

Just Top Doorslammer var den kanske mest uppmärksammade klassen. I den är bilarna förhållandevis lätta, medan motorerna är desto större.

För Strand, som vunnit på Sundsvall Raceway vid ett tillfälle, väntar fler tävlingar fram över. Säsongsavslutningen äger bland annat rum så långt ned som i Malmö.

Niclas Andersson, en annan lokal förare, slog banrekord i klassen men åkte ut strax efter kvalet.

Tävlingsledare Edström sammanfattade helgen.

– Vi är inte nöjda med vädret, men det var skönt att det blev bättre i dag.

Årets upplaga av tävlingen var den elfte i ordningen, och den blev alltså lyckad trots förutsättningarna.

– Det mesta har gått emot, men vi har trots allt kunnat köra en del. Totalt sett får man vara nöjd, säger Edström.