Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad och smart förening av poesi och monolog

Sveateatern:

Det lyckligt lottade

Av och med: Anita Jacobson

Annons

Det är mer eftertanken än värk i skrattmusklerna som estradpoeten Anita Jacobson från Stöde lämnare efter sig när hon kliver ner från scenen.

Och det känns helt rätt.

Hennes funderande monologer och inflätade versrader handlar om livet, vardagen, hur det är att vara kvinna, hur det är i relationen och vad som händer med kärleken när "vilddjuret" har slocknat efter den nyförälskade kåttiden och barnen kommer. Ni vet, livet – och kärleken. Och vad är det som händer med oss människor.

Med sig på scenen har hon bara en triangel, kanske en kärlekstriangel fungerar hon och vänder på den så att den liknar ett stiliserat kvinnokön. Från sig själv tar hon språnget ut i vad det är att vara lyckligt lottad. Är det en lotterivinst eller att skrapa fram tre tv-apparater på Trisslotten? Nej, konstaterar hon. Det är en praktikplats och att vara på väg till ett jobb. Det sista säger hon med några versstrofer i långsamt tempo.

Anita Jacobsson vrider och vänder på vardagsproblemen och ut kommer intelligenta textrader. Genom att utgå från den kända reklamen "Plötsligt händer det ..." tar hon oss igenom livsstunder då allting händer plötsligt. Allt från när jeansen är för trånga till att hon konstaterar att kaffet är kallt, och på så vis märker hon att "tiden plötsligt har gått".

En undersökning visar att män blir avslappnade när de kommer hem. Kvinnor stressnivå går däremot upp. Det mynnar ut i ett prat om att "Jag andas in den luft du andas ut". Dysterheten glider över till ett leende när hon säger att det är bra med återanvändning. Det är miljövänligt.

Anita Jacobson är tvåfaldig länsmästare i Poetry Slam. Det märks. Hon driver upp tempot med snabba monologer, seglar långsamt över partier med funderande poesi för att landa i något slags hurtiga sånger som hon skrivit själv hemma i köket i Stöde. De kan vara en peppsång om "Jag är bra" eller om maxtaxa på dagis eller "Solen lyser genom mig" eller om hur det är att vara en udda figur, "I'm a freak ..."

Hon tar inga billiga poänger som många ståuppare gör. Hon är inte plump. Det närmaste hon kom var när hon pratade om mans- och kvinnolöner.

– Vi kvinnor borde få mest betalt, för flest hål vinner. Nej, just det. Det var mest mål vinner, säger hon leende och börjar prata om Zlatans och Zätas mångmiljonlöner.

Det hon gör bra är att gå från det stora till det lilla, eller tvärt om. Det är ett lätt sätt för publiken annan känna igen sig.

Hennes poetiska resonemang om att vi alla står i livets kö och väntar på att någonting ska hända, kanske att bli upptäckt eller få en drömvinst, slutar med att det är du själv som måste ta steget. Din tid är nu.

Samma sak gäller i kärleksrelationen: "Det gäller att spela på kärlekstriangeln annars tystnar musiken".

Med lite mer sångträning är Anita Jacobson och förställningen "De lyckligt lottade" redo för en Sverigeturné.