Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckat projekt för mekintresserade ungdomar

I ett garage vid Bruket i Matfors skruvas, mekas och byggs det för fullt. Här samlas ungdomar mellan 12 och 21 år varje vardagskväll.
– Om vi inte var här skulle vi vara ute på byn i stället, säger Sebastian Eriksson.

Sebastian är 15 år och ordförande i Matfors mekaniska, föreningen som driver verkstadsprojektet. Tillsammans med Adam Norrmen åkte han till Stockholm i höstas för att ta del av en utbildning som anordnades av Fritidsforum, en organisation som samlar landets fritidsgårdar. De fick lära sig mer om ledarskap och hur man startar och driver en förening.

Projektet startades för drygt två år sedan av fritidsgården i Matfors men idén kom från början från två ungdomar, Christoffer Spjut och Jens Åström.

– Det är mycket idrott här i Matfors men det finns också jättemånga som är intresserade av att meka. Men det fanns inte något ställe som de kunde hänga på, säger fritidsledaren Jonas Sjödin.

Man hittade en lokal vid Bruket, relativt nära fritidsgården. Kommunen gick in med pengar till projektet men även näringslivet har varit med och stöttat ekonomiskt. Totalt har man fått in drygt 400 000 kronor. Även om det numera är föreningen som ansvarar för verksamheten är fritidsgården fortfarande delaktig.

– Verkstaden är öppen när fritidsgården är öppen och vi fritidsledare försöker vara här ibland, när vi har tid. Vi hjälper också till med sådant som budget och ansökningar, säger Jonas Sjödin.

Föreningen har stadgar som säger att man inte får ha med sig alkohol eller röka inne i lokalerna.

– Om man ska vara här måste man vara nykter och städad, säger Jonas Sjödin.

Verksamheten har också fått uppmärksamhet på nationell nivå. Under hösten hade Matfors besök av en konsulent från fritidsforum i Stockholm, Marwa Chebil. Hon blev intresserad av verksamheten och hon ville ha med mekprojektet i PI, ett rikstäckande projekt. PI står för passion och inkludering och syftet är att öka ungdomars inflytande och möjligheter, bland annat genom att deltagarna i projektet får bygga nätverk kring gemensamma intressen.

När ST besöker verkstaden är det sex killar på plats; Adam Norrmen, Joel Vesterlund, Robin Lif, Sebastian Eriksson, Mattias Wikholm och Jesper Öh. De tillbringar mycket tid här.

– Jag går hit efter skolan, berättar Adam.

Han och hans kompisar tror att projektet har bidragit till att det blivit lugnare i Matfors.

– Om vi inte var här kanske vi skulle vara ute på byn istället, säger Sebastian.

I dagsläget är man kring 40 medlemmar men alla är inte lika aktiva. Varje kväll är det mellan fem och tio ungdomar som mekar, svetsar eller bara hänger i lokalerna. Här fixas allt från gräsklippare till bilar.

Det största projektet som gänget arbetar med just nu är en Volvo 945 som ska förvandlas till en A-traktor. Volvon kostade 4 000 kronor. Man kommer att lägga ner drygt 10 000 kronor på den. När den är klar ska den säljas och killarna hoppas på åtminstone en liten vinst.

Men att göra några större vinster är egentligen inget krav.

– De är inga experter. Det här går ut på att de ska lära sig. Sedan är de ganska många och de har olika idéer hur man ska göra saker, säger Jonas Sjödin.

Han menar att verksamheten här betyder mycket, både för samhället i stort och för ungdomarna.

– Här får de ett ställe att vara på samtidigt som de utvecklar sina fritidsintressen.