Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckliga miner på Viggesjöns is

Hundarna trängs, hojtar och vill vara med. De är ivriga att snart få springa några varv runt Viggesjön.

Ungdomarna som ska åka med hundspannet väntar, vissa med skräckblandad förtjusning andra nästan lika ivrigt som hundarna.

– Jag är lite rädd, det pirrar i magen. Nu ska vi köra, säger Bashir Hassan som är först ut.

Så drar hundarna iväg. Det går riktigt fort över snö och is. Efter ett varv runt sjön kliver Bashir Hassan av med ett brett leende i hela ansiktet.

– Det blev jätteroligt, det var som att åka bil men jag fick små isbitar i ansiktet och det gjorde ont, säger Bashir Hassan.

Han skattade till och med högt för sig själv långt där ute på isen.

– Det gick superfort, tänk att det bara är sex hundar som drar. Jag hade aldrig trott att jag skulle prova på att åka hundspann, säger Bashir Hassan.

När han bodde i Syrien hade familjen tre stora hundar, lite lika dem som nyss dragit honom runt sjön.

– Jag var så liten då, men jag minns dem litegrann och mamma har berättat.

Nu har han inte någon egen hund, men det har grannen.

– Vi brukar köra fotboll, han heter Boj och får vara målvakt, han är den bästa målvakten!

Det var i fredags eftermiddag som ett gäng ungdomar från Nacksta fritidsgård åkt med två ledare till Vigge, vissa är mer hundvana än andra.

Ramiza Idic gillar hundar på lagom avstånd, men ville ändå se hur det såg ut med ett hundspann. När djuren tas ut ur hundgården för att spännas för känner hon sig rädd. Kompisen Sanela Jasarevic är också lite avvaktande till att börja med.

– Egentligen är jag jätterädd för hundar, men de här verkar snälla, säger Sanela Jasarevic.

Det syns däremot att Dennis Stojanovic vet vad han gör när han leder ut ett par av draghundarna.

– I Serbien hade jag en Huskey med blå ögon. Vi åkte pulka efter ibland... vi lekte mycket och jag saknar honom. Men jag gav honom till en snäll person när vi flyttade hit, säger Dennis Stojanovic

Renfällar är utlagda på isen och det grillas korv över öppen eld. Termosarna innehåller varm choklad och en bit bort har hål borrats för pimpling. Men hundspannsturen är huvudattraktionen.

– Jag körde och styrde, skriv att jag gjorde det jättebra, säger Ramiz Idic som tappade mössan på vägen och fick stanna för att plocka upp den.

– Jag var rädd först, sen var det askul när hundarna bara sprang och jag satt där och styrde, säger Albert Jasarevic.