Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft snöröjningen från småhusägarnas axlar

Annons

Snön har nått Sundsvall och slitet för husägare har börjat. Nu åker snöskyfflar, snöslungor och halkbekämpningsmedel fram. I 7 av 10 kommuner är det Villaägarna själva som ansvarar för att de privata infarterna hålls fria från snövallar. Sundsvall kommun är inget undantag. På kommunens hemsida står det:

”Vintertid har du som fastighetsägare ansvaret att sanda gångutrymmen utanför din tomtgräns. Om sandningen inte skötts, så att någon halkar, kan du bli skadeståndsskyldig.

Fastighetsägaren är skyldig att sanda på gångbanan utanför fastigheten när det är halt. Om gångbanan saknas eller har blivit igenplogad ska fastighetsägaren sanda annat nödvändigt utrymme för gångtrafiken, till exempel gatan utanför fastigheten. Fastighetsägaren bör även se till att det är sandat fram till brevlådan och soptunnan.

Detta är ditt ansvar:

Gångbanor, gångvägar, trottoarer och trappor utmed och mellan fastigheter. Vi rekommenderar dig som fastighetsägare att se över hur du är försäkrad”

Ansvaret för snöröjning/sandning varierar mellan landets kommuner. Det visar en undersölning som Villaägarna gjort.

I 6 av 10 kommuner ansvarar småhusägaren för snöröjningen och halkbekämpningen av gångbanorna utmed småhusens tomtgränser.

I 7 av 10 kommuner ansvarar småhusägaren normalt för att ta bort snövallar som plogas upp framför privata infarter.

Många villaägare har till följd av ålder, sjukdom, semester och arbete svårt att röja trottoaren inom en rimlig tid. Vissa röjer snabbt, andra tar det längre tid för eller det röjs inte alls.

Kommuner borde därför ta över arbetet och erbjuda snöröjningstjänst till självkostnadspris. Vinsterna med detta är många. Hela trottoaren blir snöröjd och halkbekämpad på en gång. Småhusägaren slipper skotta och kommer ifrån skadeståndsansvar om någon på grund av bristfällig snöröjning halkar och skadar sig. Olycksrisken minskar också när man är ute och går i området, om hela trottoarerna är snöröjda och man inte behöver ge sig ut i vägbanan bland bilarna.

Det är inte kostnadseffektivt på det sätt snöröjningen delas mellan kommun och småhusägare. Det läggs för många mantimmar i onödan eftersom här finns stordriftsfördelar som inte realiseras på bästa sätt.

I ett fåtal kommuner är småhusägaren skyldig att snöröja vid ett visst snödjup. Man kan ju undra hur kommunen tänkte här. Ska man lämna sitt arbete för att åka hem och skotta? Och vad händer om snödjupet överstiger gränsen och småhusägaren inte hunnit börja skotta? Här har nog den kommunala nitiskheten nått nya nivåer.

Eva Olsson

Regionchef XYZ och Norr

Villaägarnas Riksförbund

Läs fler insändare här:

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel