Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna på banken – sluta spara och dra på semester

Den som spar han har, brukar det ju heta.

Jag insåg att det stämmer ganska bra då jag förra veckan rensade upp i källaren efter att ha drabbats av en oväntad vattenläcka och precis hittade den sjunde avbrutna och tämligen helt oanvändbara tumstocken.

Om det var något att egentligen ha är väl tämligen diskutabelt. Fast det är klart att även en avbruten tumstock av trä brinner bra ifall man behöver göra en brasa.

Nu finns det ju kanske andra saker som är bättre att spara på.

En bekant i antikvitetsbranschen köpte en gång ett dödsbo och fann en kartong med säkert 1000 små och prydligt hopvirade snörbitar. På kartonger stod det textat: Snören, för korta att använda, men bra att ha.

Den som spar den har, som sagt.

Den gamla folkpartistiske finansministern Ann Wibble tyckte ju att vi skulle spara pengar.

Hennes tes på 1990-talet att alla svenskar borde ha en årslön på banken väckte ju viss uppståndelse på sin tid, men själv har jag tagit fasta på det. Det är i min strävan att uppnå det målet som jag har insett att det är en klar fördel att inte ha så särskilt hög årslön, det går ju liksom fortare då att få ihop det hela.

Med tanke på Wibbles filosofi så blev jag, samma dag som vattenläckan, aningen förvånad då jag läste ett telegram från TT.

Då tyckte en ekonom på en av våra stora affärsbanker att många svenskar har för s t o r sparbuffert.

En undersökning visade nämligen att 23 procent av svenskarna har nio månadslöner eller mer i buffert, alltså på god väg att bli en god samhällsmedborgare enligt den gamla finansministern.

Men dagens ekonomer verkar tycka det är helt fel.

Enligt telegrammet menade de att man skulle använda pengarna till semester eller renoveringar, eller flytta pengarna till sparande på längre sikt.

Vad sparbiten innebär vet vi ju alla. Vi ska alltså hellre låta bankerna spela lite roulette med våra pengar och med lite tur kanske vi kan få igen det mesta av det vi satsar.

De måste tro att vi är galna.

Fast samtidigt känner jag mig lite frestad att lyssna på bankerna.

Att inte ha pengarna stående utan att dra på semester och leva loppan låter ju onekligen bättre än att fortsätta med nudlar och asketiskt leverne för att kunna hålla Wibbles tes levande.

Och även en renovering låter en aning lockande.

Om inte annat skulle jag kanske kunna kosta på mig att få ordning på rören i källaren för att undvika framtida vattenincidenter.

Även om det då och då kan vara bra att få göra en grundlig städning och se vad man har sparat på sig genom åren …

 

Stefan Nordvall

Utbildad ekonom som helst sparar på gamla bilar.