Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna på de asylsökande som fått nej – vad har de att berätta?

Partiledarna verkar tävla om vem som kan uttrycka tydligast att de asylsökande som har fått nej i alla instanser ska lämna landet. 

När nu allt fler partier ställer sig positiva till en parlamentarisk utredning över blockgränsen, hoppas jag att det i den utredningen ingår att lyssna till asylsökande som fått nej i alla instanser. Vad har de att berätta? Jag hoppas att det också ingår i utredningen att ta tillvara all den kunskap och erfarenhet som ideella krafter har samlat på sig. Att de som har suttit öga mot öga med asylsökande och lyssnat till deras berättelser och delat deras desperation får komma till tals. Kanske är den svenska asylprocessen inte så rättssäker som  partiledarna tycks tro.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Den 1 juni 2016 infördes en lagändring om de asylsökandes tillgång till sovplats och dagersättning. Många flyktingar stannar kvar och lever under väldigt svåra förhållanden. De har ingen bostad och inga pengar. Likväl väljer de att stanna kvar i Sverige, därför att alternativet är värre. Det vill säga att återvända till hemlandet.

Elisabeth Walfridsson

världsmedborgareLäs också:

Jag fick stanna i Sverige efter en lång kamp – här ligger makten i medborgarnas händer

►  De kommer hit och tar våra jobb – är det budskapet statsministern och S vill stå för?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel