Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M-kvinnor, skjut inte på er själva

Moderaterna i Sundsvall har under de senaste månaderna gått igenom några svackor med interna strider och personvalsprocesser. Man brukar säga att vid tre tillfällen kommer människors sämsta egenskaper fram; vid krig, vid skilsmässa och vid personval.

Det hör till sakens natur att vid personval så finns det alltid människor som anser sig passa bäst för en position och olika intressen kommer att krocka med varandra. Det viktigaste är att ha högt i tak vid diskussionerna och när ett parti har enats följer man den linjen. Ordet personval är precis vad det låter som – ett val av en eller flera personer. Inte ett val av kön. Under dessa månader som har passerat har flera kvinnliga moderata företrädare uttalat att vi har ett parti där gubbvälde råder och att de blivit bortvalda för att de är kvinnor.

I personvalstider kommer ofta uttrycket "varannan damernas" upp. Enligt mig är det en nedsättande benämning eftersom det säger att mannen är norm och att kvinnorna får fylla ut listor i efterhand.

Den senaste att uttala sig i frågan var Eva Lohman som, efter att ha blivit nedflyttad av nomineringskommittén till plats tre på riksdagslistan till förmån för Mikael Gäfvert trots att hon blev tvåa i det interna provvalet, drar en parallell till att även Else Ammor blivit bortvald till förmån för en man. En förvånansvärd parallell att dra då hon själv var närvarande vid det gruppmöte där Moderaterna misstroendeförklarade Else – och därtill röstade för hennes avgång.

Gör man sig själv till ett offer kommer man också att bli ett offer. Att ständigt utgå från kön och att förutsätta att man blir bortvald för detsamma är ytterst kontraproduktivt och leder aldrig till något bra. I det förra valet blev Jessica Rosencrantz (M) som 23-åring vald till riksdagsledamot för Stockholms kommuns valkrets samtidigt som Ebba Busch (KD), även hon som 23-åring, blev vald till kommunalråd i Uppsala. Gemensamt för dem båda är att de är emot könskvotering. De har lagt energi på att bedriva en bra politik och därmed fått sina partiers och väljares förtroende.

Jag har varit medlem i Moderaterna i åtta års tid. I dag sitter jag i Kommunstyrelsen och Barn- och utbildningsnämnden. Jag kandiderar även i riksdagsvalet nästa år. Under den här tiden har jag aldrig upplevt att jag blivit bortvald för att jag är kvinna. Däremot ser jag ofta hur kvinnor lägger krokben för varandra för att sedan hänvisa till ett så kallat gubbvälde. Det måste upphöra med en gång. Fokuserar man inte på kön brukar fördelningen lösa sig av sig självt. Men att ena dagen rösta bort en partikollega för att nästa måla ut henne som ett offer för männens maktspel kommer inte att göra oss jämställda eller öka vår trovärdighet.

Elin Nilsson (M)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel