Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M, L, KD: Dåligt betyg från företagen är inget att nonchalera

Svenskt näringsliv rankar varje år företagsklimatet i alla svenska kommuner. Rankningen grundas på enkätsvar från företagare samt ett antal statistiska faktorer. Det går inte att skönmåla resultatet för Sundsvalls del, vi har fallit 80 placeringar och är nu rankade på plats 239 av landets 290 kommuner, utvecklingen riskerar att på lång sikt äventyra kommunens förmåga att förse medborgarna med välfärd av hög kvalitet. För det är faktiskt så, att det som finansierar vår gemensamma välfärd är de skatteintäkter som näringslivet genererar. Sundsvalls resultat återspeglas tyvärr även ur ett nationellt perspektiv när företagen betygsätter det svenska företagsklimatet i sin helhet, detta är den lägsta noteringen sedan Svenskt näringsliv ställde frågan för första gången för drygt tio år sedan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

När man granskar de olika faktorer som ligger till grund för Sundsvalls kommuns rankning så är det särskilt tydligt att attityden mot företagare och företagsamhet är extra negativ i vår kommun, från kommunpolitikers, tjänstemäns och från allmänhetens sida. Vi i oppositionen (M, L, KD) anser att detta är oerhört ledsamt och problematiskt, samtidigt upplever vi att den styrande majoriteten inte tar detta på tillräckligt stort allvar. Eftersom företagen i undersökningen är slumpmässigt utvalda av SCB, och undersökningen genomförs av det fristående institutet Demoskop, så måste vi som politiker lyssna och respektera vad resultatet säger om företagarnas situation. Bara genom att erkänna problemen, kan man arbeta för att förbättra situationen. Som det socialdemokratiska kommunalrådet i Timrå uttryckte det: Kommunen själv äger instrumenten för att förbättra företagsklimatet.

Läs Ewa Lindstrands (S) insändare här: Det är företagens uppfattning som speglas – respektera det

Att vi moderater, liberaler och kristdemokrater värnar om och prioriterar ett starkt och välfungerande näringsliv borde inte vara någon hemlighet för någon. Eftersom negativa attityder så tydligt är ett hinder för detta vill vi bara säga till Sundsvalls medborgare att om vi får förtroendet att leda kommunen efter valet 2018 så kommer vi jobba hårt och målmedvetet för att kraftigt förbättra attityderna till företagande. För vi anser det orimligt att en kommun med Sundsvalls förutsättningar har 238 av Sveriges kommuner framför sig när det kommer till en så pass viktig fråga.

Får vi väljarnas förtroende att styra Sundsvall efter valet nästa år så kommer vi att sätta företagandets villkor bland våra viktigaste frågor.

Jörgen Berglund (M), oppositionsråd

Alicja Kapica (M), gruppledare för Moderaterna

Stefan Falk (L), gruppledare för Liberalerna

Liza-Maria Norlin (KD), gruppledare för Kristdemokraterna

Läs även:

Kommunen kan knappast vara förvånad över det usla betyget från företagarna

Oroväckande bottenplacering – vi saknar politiker som agerar utifrån kommunens bästa

Ledare: Timrå sopar banan med resten av Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel