Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M nobbar storregion i norr – vill samarbeta söderut istället

Nu har Moderaterna i länet bestämt sig. Nej till regionbildning där de fyra nordligaste länen ingår. I stället kan man tänka sig samarbeten söderut och västerut.

– Vi har träffats för att diskutera regionfrågan. Och vi är överens om att en regionbildning med de fyra nordligaste länet inte är en bra lösning. Vi vill i stället se en region där delar av Hälsingland ingår, säger Jörgen Berglund (M) oppositionsråd från Sundsvall.

Oppositionsrådskollegan Anders Gäfvert (M) från Härnösand vill gå ännu längre.

– Jag vill se ett samarbete söderut. Och gärna där även Gävle ingår. Med en satsning på förbättrad infrastruktur och snabbare transporter kan Sundsvall Gävleregionen bli en motor. Och det är enbart samarbete söderut som vi kan utvecklas på sikt, hävdar Anders Gäfvert.

Riksdagsledamoten Lena Asplund (M) från Sollefteå vill inte heller ha samarbete norrut.

– Man måste tänka på vad man kan få ut av ett samarbete. Och kan man få ut något kan jag tänka mig ett samarbete mellan Västernorrland och Jämtland där kanske delar av Hälsingland ingår.

Läs mer:

Så tycker Majoritetspartierna om regionfrågan

Så tycker länsstyrelsen

Härnösand förbereder sig

Men framför allt vill Lena Asplund lyssna på medborgarna.

– Om det ska bli några bra samarbeten måste initiativet komma underifrån och inte som nu från regeringen. Vi måste lyssna på medarbetarna och se vad dessa vill.

Inte heller bland moderaterna i Jämtland finns något intresse för en storregion.

– Vi vill inte se en storregion bestående av halva Sverige yta. Utan ett samarbete söderut med delar av Hälsingland känns mer naturligt, säger Jörgen Berglund