Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Nu underlättar vi för jägare och sportskyttar – handläggningstiderna för vapenlicens ska kortas

Det finns runt 600 000 personer med vapenlicens i Sverige. Jakt och sportskytte är djupt förankrat hos svenska folket, men vapenägarna behandlas idag många gånger styvmoderligt. Handläggningstiderna för vapenlicenser är på många håll i landet orimligt långa. Detta skapar en frustration som är lätt att förstå. Därför vill Moderaterna nu underlätta för Sveriges vapenägare.  

Staten har ett ansvar att kontrollera vem som har tillgång till vapen och varför. Men det är inte de legala vapnen som är problemet i Sverige idag. Den organiserade brottslighetens tillgång till illegala vapen är enorm. Därför är det den illegala vapensmugglingen som ska bekämpas, inte laglydiga jägare och sportskyttar.

Svensk vapenlagstiftning ställer höga krav på den som ansöker om vapenlicens. I grunden är de högt ställda kraven bra eftersom reglerna motverkar att jakt- och sportskyttevapen kommer i orätta händer. Kontrollerna skänker även legitimitet till jakten och sportskyttet.

Jägare som ansöker om licens kan därmed gå miste om en stor del av jaktsäsongen bara på grund av handläggningstiden

Men hanteringen av regelverket kring vapen ska inte få orimliga konsekvenser för den som ansöker om licens. Tyvärr är det så idag. Handläggningstiderna hos Polismyndigheten i vissa delar av landet kan vara flera månader långa. Jägare som ansöker om licens kan därmed gå miste om en stor del av jaktsäsongen bara på grund av handläggningstiden. Det är en onödig byråkrati.

Det här är inget nytt problem. Justitieombudsmannen, JO, har tidigare riktat kritik mot Polismyndigheten för den långsamma handläggningen, men Sveriges vapenägare kan vittna om att problemet kvarstår i många delar av landet. Därför är det hög tid att politiken agerar.

I och med att riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget kommer öronmärkta pengar nu att avsättas i syfte att korta handläggningstiderna för vapenlicenser. Det är ett bra och viktigt steg i arbetet med att fortsätta förbättra villkoren för svenska jägare och sportskyttar. Vi håller vad vi lovade innan valet. Nu minskar vi krånglet - på riktigt. 

Maria Malmer Stenergard (M), miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Sten Bergheden, (M), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel