Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M) Sjödin i betygsbotten

Magnus Sjödin (M), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, får bottenbetyg.

I alla fall i den kartläggning av de svenska toppolitikernas slutbetyg som Lärarnas tidning har gjort.

Toppolitikern gick ur gymnasiet med 2,1 i medelbetyg.

Annons

– Jag var skoltrött och valde fel linje, säger han till tidningen Dagbladet.

Lärarnas tidnings kartläggning visar att Magnus Sjödin därmed gick ur gymnasiet med sämst betyg av alla politiker som finns med i kartläggningen. Det kan jämföras med näringsministern Annie Lööf, som hade toppbetyg i alla ämnen.

– Det där beror på att jag valde helt fel inriktning i gymnasiet. Jag tänkte bli veterinär men insåg att det inte skulle gå. Då måste jag ha 5,0 i medelbetyg ... Hade jag varit klok hade jag bytt linje men jag hankade mig kvar till examen, skoltrött och med låg studiemotivation, säger han till Dagbladet.

Lärarnas tidning berättar om kartläggningen på webben. Den gick till så att tidningen begärde ut gymnasiebetyg från samtliga ministrar, partiledare samt kommunstyrelsens ordförande i landets 20 största kommuner. Tidningen valde sedan att räkna med samtliga betyg i snittvärdet, inklusive idrott, som vissa år fått väljas bort.

Betygsgenomsnittet för politikerna är 3, 8. Det kan jämföras med 3,2, som är snittet för befolkningen.

Magnus Sjödin gick naturvetenskaplig linje på Hedbergska skolan och gick han ut med etta i tyska och matematik. Han berättar för Dagbladet att han anser att alla har ett eget ansvar, men att det samtidigt är viktigt att hjälpa elever att hitta rätt motivation och även vägleda elever som hamnat fel.

Annons