Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Skärpta straff och narkotikapoliser – Sverige måste bli tuffare mot knarkhandeln

Narkotikahandeln leder till skjutningar och leder in unga på brottets bana. Nya, farligare droger – som fentanyl – är bara ett par klick bort på nätet. Värst av allt är att knarket skördar liv. De som gör vinst på dessa tragedier ska inte gå fria. Därför vill Moderaterna skärpa straffen för knarkförsäljning.

Sverige ska ha en sträng linje mot narkotika. Men dagens politik räcker inte till. Tillgången till droger ökar, inte minst i utsatta områden. Knarkhandeln är en vanlig väg in i kriminalitet för unga. De rekryteras ofta i yngre tonåren av äldre gängmedlemmar och får i uppgift att sälja narkotika. Det handlar om ett hänsynslöst utnyttjande.

Narkotika utgör också en stor inkomstkälla för de kriminella gängen, och droghandeln leder till allt grövre våld. Enligt Polisen är uppgörelser om knark den vanligaste anledningen till dödsskjutningar.

Samtidigt ser vi hur nya och allt farligare droger säljs via nätet. Med bara ett par klick kan drogerna levereras till brevlådan och in i våra hem – det som ska vara vår tryggaste plats.

Moderaterna vill nu genomföra tuffa, men nödvändiga reformer för att bekämpa knarket och rädda liv.

För Plus-kunder: Missbrukarna har fått ett nytt tillhåll på järnvägsstationen – förvaltaren vädjar om hjälp: "Flyttar bara runt problemet"

Alltför många familjer känner till de enorma tragedier som följer i knarkets spår.

Först och främst måste straffen för narkotikaförsäljning skärpas. Dagens straff är för låga. Samhället måste ge en tydlig signal om att knarket inte ses med blida ögon. Polisen måste också ha rätt resurser mot knarket. Därför vill Moderaterna återinföra de specialiserade narkotikapoliserna. I områden där droghandeln är extra vanlig ska det finnas särskilda enheter som bara utreder narkotikabrott.

Även Tullverket måste förstärkas. Med striktare gränskontroller bli det svårare att föra in både droger och vapen till vårt land.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Samtidigt måste vi arbeta förebyggande. Alltför många familjer känner till de enorma tragedier som följer i knarkets spår. Därför vill Moderaterna att polis och socialarbetare oftare ska samarbeta för att hitta personer, särskilt unga, som är i riskzonen för missbruk.

Med dessa helt nödvändiga reformer vill vi moderater bekämpa narkotikan och gängkriminaliteten – och samtidigt förebygga lidande och utsatthet.

Tomas Tobé

Rättspolitisk talesperson (M)

Läs också:

► För Plus-kunder: Stor enkät: Politikernas lösningar för att hantera problemen på Navet och järnvägsstationen

Polisförbundet: Frigör tid så att poliser kan vara i yttre tjänst i stället för att bli fast vid datorn

► Ta tillbaka poliser och sjuksköterskor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel