Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Staten ska inte vara skogsägarnas värsta fiende

Regeringens politik slår hårt mot svenska skogsägare. Ett otydligt regelverk, i kombination med att Socialdemokraterna har gett Miljöpartiet fria tyglar när det gäller skogspolitiken, har gjort att allt fler skogsägare har förlorat rätten att bruka sin skog. Nyligen stämde 15 skogsägare staten eftersom de varken får avverka eller sälja sin skog – och de får inte heller någon ersättning. Vi oroas av en regering som tycks få allt svårare att skilja på mitt och ditt. Moderaterna vill därför genomföra en rad förslag för att stärka skogsägarnas rättigheter i Västernorrland och i hela landet:

Stärk äganderätten. Äganderätten är grundlagsskyddad, men den har ett svagare skydd än många andra fri- och rättigheter. Det vill vi moderater ändra på. Ingrepp i äganderätten ska omfattas av proportionalitetskrav – ett ingrepp ska aldrig gå utöver vad som är nödvändigt för att exempelvis skydda viktiga naturvärden. Vi vill också tillsätta en bred äganderättsutredning för att kartlägga hoten mot äganderätten och se vilka ytterligare lagändringar som behövs.

Om staten hindrar skogsägare från att bruka sin mark måste den också kunna ge rimlig kompensation.

Rätt till kompensation. Redan i dag tar skogsägarna stort ansvar för att värna den biologiska mångfalden genom att göra frivilliga avsättningar av sin skog. Av den produktiva skogsmarken är en större andel skyddad genom skogsägarnas egna avsättningar än genom ett formellt skydd. I vissa fall kan det finnas goda skäl till att skog inte får avverkas eller att skogsbruket måste följa vissa begränsningar. Men om staten hindrar skogsägare från att bruka sin mark måste den också kunna ge rimlig kompensation. 

Se över artskyddsförordningen. I dag hindras skogsägare alltför ofta från att avverka sin skog på grund av artskyddsförordningen. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket påpekade redan 2016 att det finns brister som innebär att artskyddsförordningen är svår att tillämpa i skogsbruket. För att säkerställa att artskyddsförordningen är tillämpbar, effektiv och rättssäker uppmanade man regeringen att se över reglerna. Trots att snart två år har gått har regeringen inte ens påbörjat någon översyn av artskyddsförordningen. Moderaterna menar att det bör göras snarast. 

Skogsägarnas äganderätt måste respekteras. Svenska skogsbrukare förtjänar förutsebara, effektiva och rättssäkra regler. Med en stärkt äganderätt säkrar vi en av Sveriges viktigaste naturtillgångar och därmed vår omställning till ett mer hållbart samhälle.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot Västernorrland  

Andreas Norlén (M)

Ordförande i riskdagens konstitutionsutskott

Maria Malmer Stenergard (M)

Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Läs också:

Var fanns media när skogen och framtiden ventilerades?

► MP: Bättre hänsyn till våra skogar behövs – för en hållbar framtid i Västernorrland

► Vi skogsägare ska inte behöva huka oss – vi har mycket att bidra med

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel